Foto: AP
Foto: AP

Uporabniki že od sredine februarja poročajo o težavah pri uporabi te platforme, ko je stranka zaprtega nekdanjega premierja Imrana Kana pozvala k protestom. V tistem času tako vlada kot pakistansko telekomunikacijsko podjetje (PTA) nista želela komentirati izpadov, na katere so opozarjala tudi spletna nadzorna telesa.

V sredo pa je notranje ministrstvo omenilo blokado v pisni sodni izjavi. "Na mestu je omeniti, da je bila, ker se Twitter/X ni držal zakonitih direktiv pakistanske vlade in odgovoril na pomisleke glede zlorabe platforme, potrebna uvedba prepovedi,” navaja poročilo. “Odločitev, da se uvede blokada Twitterja/X-a v Pakistanu, je bila sprejeta v interesu ohranjanja nacionalne varnosti, vzdrževanja javnega reda in ohranjanja integritete naše države," so še dejali predstavniki ministrstva.

Ob tem so dodali, da pri X-u niso kazali veliko naklonjenosti reševanju zadeve.

Aktivisti, ki skušajo odpraviti blokado, pravijo, da je njen namen zatreti vsakršno nestrinjanje po splošnih volitvah 8. februarja, ki so jih zaznamovali opozocijske obtožbe prirejanja volilnih izidov in množični protesti.

Oblasti so na dan volitev s sklicevanjem na varnostna vprašanja onemogočile vse mobilne storitve.

Odločitev o začasni blokadi omrežja X so sprejeli po tem, ko so pretehtali zaupna poročila pakistanskih obveščevalnih in varnostnih agencij, je navedeno v poročilu. Kot trdijo, "imajo sovražni elementi, ki delujejo na Twitterju/X-u, zlohotne namene ustvariti okolje kaosa in nestabilnosti z ultimativnim ciljem destabilizirati državo in jo pognati v anarhijo".

Visoko sodišče je v sredo vladi ukazalo, da v enem tednu blokado platforme odpravi, poroča AFP.