Foto: EPA
Foto: EPA

Pakistan je konec marca oznanil, da bo ZDA pozval k opustitvi morebitnih sankcij zaradi projekta, ki ga želi Islamabad kmalu začeti graditi.

Iran medtem Pakistanu grozi s pravnimi ukrepi, če ta ne bo zgradil svojega dela plinovoda.

"Pakistan se želi izogniti morebitnemu pravnemu sporu z Iranom na mednarodnih sodiščih in kazni v višini 18 milijard dolarjev," je za nemški portal Deutsche Welle dejala pakistanska novinarka Sabena Sidiki. Pojasnila je, da je Teheran Islamabadu postavil rok september 2024 za izgradnjo plinovoda na pakistanski strani, dolgega 780 kilometrov.

Iran si prizadeva za plinovod od devetdesetih let 20. stoletja. Sprva je bilo zamišljeno, da bo prevažal iranski plin vse do Indije, a se je ta iz projekta umaknila zaradi ameriških sankcij zoper Iran zaradi njegovega jedrskega programa.

Iran in Pakistan sta se že leta 2009 dogovorila o 25-letni dobavi plina prek omenjenega plinovoda. Medtem ko je Iran več kot 900-kilometrski odsek na svoji strani zgradil že pred 10 leti, je bila gradnja v Pakistanu zadržana.

Islamabad je zdaj oznanil namen skorajšnjega začetka gradnje prvih 80 kilometrov plinovoda od iranske meje do pakistanskega pristaniškega mesta Gvadar, s čimer se želijo izogniti morebitni iranski tožbi zaradi kršenja pogodbe.

Washington pa je že sporočil, da ne podpira gradnje plinovoda, pakistansko stran pa je opozoril na tveganje uvedbe sankcij zaradi poslovanja z Iranom.

Iran ima druge največje zaloge zemeljskega plina na svetu, več jih ima le Rusija. A država se vseeno skoraj vsako zimo spopada s pomanjkanjem plina. Razlog za to naj bi bila pretirana in neučinkovita poraba subvencioniranega plina, tako v gospodinjstvih kot industriji.

Iran je zaradi dotrajane infrastrukture zdaj sicer nezmožen izvažati plin v Pakistan, česar se ta zaveda, je dejal strokovnjak za energijo Umud Shokri v Washingtonu. Zaradi sankcij ZDA Iran nima dostopa do ključnih tehnologij, je dodal.

Teheran se navezuje na Moskvo

V odziv na ameriške sankcije si želi Iran tesnejšega sodelovanja z Rusijo. Julija 2022 je rusko energetsko podjetje Gazprom podpisalo sporazum o sodelovanju z iranskim naftnim podjetjem NIOC, vreden 40 milijard dolarjev. Gazprom naj bi NIOC podprl pri razvoju dve plinskih in šestih naftnih polj.