Imran Kan je po prepričljivem vodstvu po prešteti okoli polovici glasov že razglasil zmago. Foto: Reuters
Imran Kan je po prepričljivem vodstvu po prešteti okoli polovici glasov že razglasil zmago. Foto: Reuters
Pakistan
Pristaši stranke PTI Imrana Kana že slavijo. Foto: Reuters
Pakistan
Volitev se je udeležila dobra polovica volilnih upravičencev. Foto: Reuters

"To bo prva vlada, ki ne bo izvajala nobenega političnega ustrahovanja," je v govoru iz svoje hiše blizu prestolnice Islamabad napovedal 65-letni Kan. Ena osrednjih točk Kanove politike je boj proti korupciji.

Najverjetnejši novi vodja šeste najštevilnejše države na svetu je pozval k "obojestransko koristnim" odnosom z ZDA ter ponudil spravo staremu rivalu Indiji in dejal, da bi morali rešiti dolgoletni spor glede pokrajine Kašmir.

Po prešteti polovici glasov četrtkovih volitev je bila Kanova stranka Pakistansko gibanje za pravičnost oz. Pakistan Tehrik-e-Insaf (PTI) v prepričljivem vodstvu, je sporočila državna volilna komisija. Razglasitev končnih uradnih rezultatov je bila medtem preložena.

Doslej vladajoča Pakistanska muslimanska liga - Navaz (PML-N) in Pakistanska ljudska stranka (PPP) trdita, da je prišlo do nepravilnosti pri štetju glasov. Obe stranki trdita, da so njune nadzornike odstranili z mnogih volišč, nato pa niso dobili uradnega obvestila o izidih za posamezni volilni okraj, temveč so dobili ročno napisan list papirja. Kan se je že odzval na trditve in napovedal preiskavo domnevnih nepravilnosti.

V Pakistanu je v veljavi večinski sistem. Izmed 272 sedežev v parlamentu jih je 60 rezerviranih za ženske, deset za verske manjšine. Za parlamentarno večino je treba zbrati 137 poslanskih mandatov. Poznavalci ocenjujejo, da Kanu ne bo uspelo zbrati potrebne večine, zato bo moral za vladanje najti koalicijskega partnerja.

Ročno namesto elektronskega štetja glasov
To so še neuradni izidi, volilna komisija po srednih volitvah uradnih izidov še ni objavila, za kar krivi tehnične težave. Več strank je že izrazilo pomisleke o volilnih poneverbah, kar pa je volilna komisije zanikala. Kot je dejal tajnik pakistanske volilne komisije Babar Jagub, morajo glasove zaradi tehničnih težav zdaj preštevati ročno. Razlog za zamudo je po njegovih besedah razpad računalniškega sistema za prenos podatkov.

Tako iz Pakistanske muslimanske lige (PML-N) kot Pakistanske ljudske stranke (PPP) so sporočili, da so opazovalci volitev njihove kandidate pregnali z volišč in niso dobili nobenih uradnih izidov. Obe stranki sta že napovedali, da ne bosta priznali izidov volitev.

Vodja pakistanske volilne komisije Sardar Mohamed Raza je na drugi strani zatrdil, da so bile tokratne volitve "100-odsotno transparentne in poštene". To je bil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP njegov prvi uradni odziv po zaprtju volišč.

Javnomnenjski inštitut Gallup Pakistan je ocenil, da se je volitev udeležilo med 50 in 55 odstotki od okoli 106 milijonov volilnih upravičencev, kar je podobno kot leta 2013.

Prelivanje krvi na volilni dan
Volilni dan je pretresel krvav samomorilski napad v kraju Kveta na jugozahodu države, ki je zahteval najmanj 31 smrtnih žrtev, še 35 ljudi je bilo ranjenih. Kot so sporočile pristojne oblasti, je napadalec najprej poskušal vstopiti na volišče, ko ga je pri tem ustavila policija, pa se je razstrelil. Odgovornost za napad je prevzela džihadistična Islamska država, ki je enega najbolj smrtonosnih napadov v zgodovini države izvedla pred nekaj tedni na enem izmed predvolilnih zborovanj, v katerem je umrlo 149 ljudi.