Šahbaz Šarif. Foto: EPA
Šahbaz Šarif. Foto: EPA

Na glasovanju je bilo danes oddanih le 174 glasov od skupno 342, saj je Kanova stranka volitve bojkotirala.

"To je zmaga pravičnosti in zlo za poražene," je po razglasitvi izidov dejal Šarif. Njegova zmaga je sicer bila pričakovana, saj je po umiku kandidature nekdanjega zunanjega ministra in Kanovega zaveznika, Šaha Mehmuda Kurešija, ostal edini kandidat.

Po uradni prisegi bo Šarifova prva naloga sestaviti vlado, za katero se domneva, da bo sestavljena iz njegove stranke PML-N, levosredinske stranke PPP in manjše konservativne stranke JUI-F.

Nova vlada se bo morala spopasti z naraščajočo inflacijo, šibko vrednostjo državne valute in hromečim dolgom, poleg tega pa v državi narašča tudi militantnost, saj se, ob prevzemu oblasti v Afganistanu, krepijo tudi pakistanski talibani.

V Pakistanu še noben premier ni odslužil celotnega mandata, je pa Kan prvi, ki je izgubil položaj z glasovanjem o nezaupnici, kar je poraz, ki ga ni dobro sprejel. Ko je izgubil večino v parlamentu, je namreč poskušal storiti vse, da bi ostal na oblasti, med drugim tudi razpustiti spodnji dom in razpisati nove volitve. Vendar se je njegovim dejanjem uprlo vrhovno sodišče in odločilo, da je njegov poskus razpustitve parlamenta neustaven.

Kljub vsemu Kan vztraja, da je žrtev zarote za spremembo režima, v katero naj bi bili vpleteni tako njegovi nasprotniki kot tudi Washington. Prav tako pa je obljubil, da se bo boril do zadnjega s ciljem izsiliti predčasne volitve.