Delavci umikajo zapore na ulicah Šanghaja, ki so jih postavili zaradi covida-19. Foto: EPA
Delavci umikajo zapore na ulicah Šanghaja, ki so jih postavili zaradi covida-19. Foto: EPA

Z današnjim dnem je znova stekel javni promet. Velike trgovine bodo delovale s 75-odstotnimi zmogljivostmi, kinematografi, muzeji, notranjosti restavracij in telovadnice pa še naprej ostajajo zaprti. Kot poroča BBC, se večina otrok ne bo vrnila v šolo, temveč se bodo še naprej izobraževali na daljavo. Prav tako je še vedno obvezna nošnja mask v javnosti.

"To je dan, o katerem smo sanjali zelo dolgo," je dejala tiskovna predstavnica šanghajskih oblasti Jin Šin. "Vsi so žrtvovali veliko. Ta dan smo si težko prislužili in ga moramo ceniti. Dobrodošel nazaj, Šanghaj, kot smo ga poznali in ga pogrešali."

Dvomesečna ustavitev življenja v tem azijskem velemestu je za številne pomenila izgubo prihodkov, nekateri so imeli težave z dobavo zadostne hrane, tretji so se zaradi zaprtja spopadli s psihičnimi težavami. Posledice so velike tudi v gospodarstvu, med tistimi, ki so bili močno prizadeti, sta tudi Volkswagen in Tesla. Zaradi hudih omejitev so bile tovarne zaprte, v nekaterih primerih pa so delavci v tem času tudi živeli v tovarni.

Sorodna novica Matjaž Tančič: Največja težava je negotovost, ki izhaja iz nejasne komunikacije

Da bi lahko zapustili svoje domove, bodo morali prebivalci na izhodu iz kompleksa, kjer živijo, ali bloka pokazati zeleno zdravstveno kodo na pametnih telefonih. Za premikanje po mestu z javnim prometom in obisk banke ali trgovine bodo morali prebivalci pokazati največ 72 ur star PCR-test. Še naprej veljajo stroge omejitve glede odhoda iz velemesta, vsi prebivalci, ki bodo potovali v drugo mesto, bodo morali tam v karanteno za sedem ali 14 dni.

Številni prebivalci so odprtje mesta pospremili s pikniki in spontanim druženjem. "Razpoloženje nocoj je podobno kot v srednji šoli. Večer pred začetkom pouka je bil poln pričakovanj, toda hkrati v srcu čutim malo nelagodja," je zapisal eden od uporabnikov.

V torek so zaprli največji objekt v mestu, ki je bil spremenjen v karantenski objekt s kapaciteto do 50.000 bolnikov. Skupno so tam zdravili 174.308 okuženih.