Pervez Mušaraf je bil na oblasti od leta 1999 do 2008. Foto: EPA
Pervez Mušaraf je bil na oblasti od leta 1999 do 2008. Foto: EPA

Pakistanski vojaški vrh je v kratki izjavi "izrazil iskreno sožalje ob smrti generala Perveza Mušarafa", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Družina 79-letnega Mušarafa je že junija lani sporočila, da je nekdanji predsednik hudo bolan in da verjetno ne bo okreval, je poročala Al Džazira.

Mušaraf je na oblast prišel leta 1999 z državnim udarom brez prelivanja krvi, potem ko ga je takratni premier Navaz Šarif skušal odstaviti s položaja načelnika vojske, kamor ga je sam postavil leto prej.

General Mušaraf je vodil Pakistan kot "izvršni vodja" v času, ko so se zgodili teroristični napadi na ZDA 11. septembra 2001. Med ameriškim vojaškim posredovanjem v sosednjem Afganistanu se je Mušaraf postavil ob bok ZDA in pod njegovim vodenjem je postal Pakistan njihov ključni zaveznik.

Natu je dovolil prevoz vojaške opreme skozi Pakistan v Afganistan, ZDA so lahko tudi uporabljale pakistanska zračna oporišča za logistično podporo.

Na oblasti je bil devet let, v tem času pa je preživel najmanj tri poskuse atentata.

Leta 2002 je na referendumu dobil petletni predsedniški mandat, pri čemer pa vse do leta 2007 ni izpolnil obljube, da bo odstopil kot načelnik vojske.

V času njegove vladavine se je zabrisala meja med državo in vojsko, v Pakistanu so pospešili gospodarsko rast, razširil se je srednji razred, mediji so se liberalizirali, vojska pa je igrala na karto popuščanja v odnosu do Indije.

Mušaraf je marca 2007 poskušal odstaviti predsednika vrhovnega sodišča, kar je sprožilo proteste po vsej državi in večmesečne nemire, ki so privedli do uvedbe izrednih razmer.

Po atentatu na vodjo opozicije Benazir Buto leta 2007 in na volitvah leto pozneje so Mušarafovi zavezniki doživeli poraz, zaradi česar je postal Mušaraf politično osamljen.

Na oblast se je hotel vrniti leta 2013, a na volitvah ni smel nastopiti, takrat pa je zmagal Navaz Šarif, ki ga je odstavil leta 1999.

Nato je nekaj let živel v razkošnem izgnanstvu med Londonom in Dubajem, ki ga je delno financiral z velikodušnimi honorarji za svoja predavanja po vsem svetu.

Od leta 2016 je živel v Združenih arabskih emiratih, kamor se je zatekel pred številnimi sodnimi procesi. Tri leta pozneje je bil v Pakistanu v odsotnosti obsojen na smrt zaradi izdaje oziroma odločitve o uvedbi izrednega stanja leta 2007. Višje sodišče v Lahoreju pa je leta 2020 sodbo razveljavilo, saj je presodilo, da je bila ustanovitev posebnega sodišča, ki je obsodilo Mušarafa zaradi veleizdaje, neustavna in nezakonita.