Reševalne službe so doslej našle 68 trupel. Foto: Reuters
Reševalne službe so doslej našle 68 trupel. Foto: Reuters

Na letalu družbe Yeti Airlines, ki je bilo na poti iz glavnega mesta Katmandu v Pokharo, je bilo 68 potnikov in štirje člani posadke.

Nepalska policija je v ponedeljek sporočila, da so našli 68 trupel. "Do zdaj smo našli 68 trupel, iščemo pa še štiri. Molimo za čudež, vendar je upanje, da bi našli koga živega, nično," je dejal predstavnik policije Tek Bahadur KC.

Kljub temu bodo nadaljevali iskanje, v katerem sodeluje okoli 300 pripadnikov nujnih služb in vojske.

Nadaljuje se tudi preiskava vzroka strmoglavljenja letala. Črne skrinjice za zdaj še niso našli.

Sorodna novica V Nepalu v najhujši letalski nesreči v zadnjih 30 letih umrlo 69 ljudi

Videoposnetki z mobilnih telefonov so pokazali, da je letalo letelo nizko nad naseljenim območjem, ko se je nenadoma ostro obrnilo navzdol. Padlo je v sotesko reke Seti, ki je od letališča v Pokhari oddaljena le okoli kilometer, poroča BBC.

Pokhara leži približno 200 kilometrov severozahodno od Katmanduja in je izhodišče za številne trekinge po Himalaji, med drugim za masiv Anapurna.

Dan žalovanja

Med 68 potniki na letalu je bilo po navedbah predstavnikov letališča 53 Nepalcev in 15 tujih državljanov – pet Indijcev, štirje Rusi, dva Južnokorejca ter po en državljan Irske, Avstralije, Argentine in Francije.

Nepalski premier Pushpa Kamal je za ponedeljek razglasil dan žalovanja.

Yeti Airlines na črnem seznamu EU-ja

Yeti Airlines je zaradi varnostnih pomislekov na črnem seznamu Evropske unije, tako kot tudi več drugih nepalskih letalskih prevoznikov.

Letalske nesreče so v Nepalu dokaj pogoste, med drugim zaradi oddaljenih pristajalnih stez in nenadnih vremenskih sprememb.

Maja lani je na severu Nepala v nesreči letala družbe Tara Air umrlo 22 ljudi, navaja BBC. Leta 2018 je umrlo 51 ljudi, ko je letalo iz Bangladeša zagorelo na letališču v Katmanduju.