Khanovi privrženci so zavzeli ulice pakistanskih mest. Foto: Reuters
Khanovi privrženci so zavzeli ulice pakistanskih mest. Foto: Reuters

Privrženci nekdanjega premierja so v prestolnici Islamabad metali kamenje v varnostne sile, policija pa je proti njim uporabila solzivec in streljala z gumijastimi naboji.

V mestu Lahore na vzhodu države je več sto protestnikov zažgalo glavna vrata guvernerjeve hiše in blokiralo več cest v mestu. Protesti so potekali še v mestu Karači na jugu države, kjer je prav tako prišlo do spopadov med protestniki in policijo, pri čemer so aretirali več deset protestnikov.

Nekdanjega premierja Kana so v četrtek na političnem zborovanju blizu mesta Gužranvala dvakrat ustrelili v nogo. Napad je Kan označil za poskus uboja in atentata, za načrtovanje napada pa obtožil trenutnega predsednika vlade Šebaza Šarifa, notranjega ministra in enega od visokih vojaških častnikov iz obveščevalnih služb.

Kan že od prejšnjega petka vodi pohod iz mesta Lahore proti prestolnici in se zavzema za razpis novih volitev, potem ko je bil spomladi odstavljen s premierskega stolčka. Med tako imenovanim "dolgim pohodom" se je vsak dan povzpel na ladijski zabojnik, ki ga je vlekel tovornjak, in z odprtega vrha nagovarjal večtisočglavo množico v mestih in vaseh ob poti.

Pakistanska volilna komisija je prejšnji mesec nekdanjemu predsedniku vlade zaradi korupcije za pet let prepovedala udeležbo na volitvah. Ugotovila je namreč, da si je Kan v času, ko je bil na položaju, protizakonito prilastil več dragih daril, ki jih je prejel od predstavnikov drugih držav, in da premoženja ni prijavil pristojnim organom.

V Pakistanu morajo predstavniki države prijaviti vsa darila, ki jih prejmejo od predstavnikov drugih držav, obdržijo pa lahko le tista, ki ne presegajo določene vrednosti. V nekaterih primerih lahko darila po znižani ceni tudi odkupijo.

Kan je po odhodu s položaja zbral veliko število podpornikov, ki so protestirali proti njegovi odstavitvi in zahtevali predčasne volitve. Vsi poslanci njegove stranke so prav tako zapustili parlament in tako izsilili niz nadomestnih volitev.

Policija je medtem nemudoma po napadu aretirala osumljenca, ki je že priznal, da je streljal na Kana. Posnetki zaslišanja kažejo, da je bil strelec versko motiviran. Jezen naj bi bil na Kanove domnevne izjave, v katerih je svoj politični boj enačil z bojem muslimanskega preroka Mohameda.