Demilitarizirano območje med Korejama v nasprotju z uradnim nazivom velja za najstrožje zastraženo in najbolj oboroženo mejno območje na svetu. Foto: Reuters
Demilitarizirano območje med Korejama v nasprotju z uradnim nazivom velja za najstrožje zastraženo in najbolj oboroženo mejno območje na svetu. Foto: Reuters

Do streljanja je prišlo v nedeljo ob 7.41 po krajevnem času, ko so streli zadeli južnokorejski opazovalni stolp v bližini osrednjekorejskega mesta Cheorwona, je sporočila vojska Južne Koreje.

V odgovor so z juga na sever "izstrelili dva rafala in opozorilno obvestilo v skladu z našim priročnikom", je zapisala vojska južne Republike Koreje (ROK). Ob tem so v Seulu dodali, da poskušajo vzpostaviti stik s Severno Korejo, kaj se je zgodilo in zakaj je prišlo do streljanja. Žrtev na južnokorejski strani ni bilo, s severne strani meje pa ni informacij.

Prvi incident v DMZ-ju po petih letih
Kaj je posebnega v izmenjavi nekaj strelov iz pehotnega orožja? Nazadnje je vojska severne Demokratične ljudske republike Koreje (DPRK) namreč na jug streljala pred petimi leti!

Samo naključno streljanje, poskus bega ali taktična poteza?
V nedeljo zvečer po korejskem času je neimenovani vladni uradnik za državno agencijo Yonhap dejal, da najverjetneje streljanje ni bilo namerno. Južnokorejski vojaški uradniki so navedli, da na severni strani meje ni nobenih neobičajnih vojaških premikov, kar naj bi potrjevalo, da gre za nenamerno streljanje. Po družbenih omrežjih nekaterih prebežniki omenjajo možnost poskusa pobega. A po drugi strani južnokorejski mediji opozarjajo, da je Severna Koreja ravno po kakšni daljši odsotnosti vrhovnega voditelja hitro uprizorila taktično zaostrovanje na meji, običajno sicer na morju, čemur je sledilo hitro popuščanje.

Kim Džong Un znova v javnosti

Območje vzpostavljeno ob premirju 1953
Demilitarizirano območje oz. po angleških kraticah DMZ je bilo vzpostavljeno vzdolž 38. vzporednika na Korejskem polotoku s premirjem, podpisanim v Panmunjomu 27. julija 1953. Prekinitev ognja, ki so jo podpisali sever in jug ter Kitajska in ZDA, je predvidevala mirovno konferenco, a so pogajanja v Ženevi naslednje leto spodletela, tako da bratski državi tehnično ostajata še vedno v vojni, a z veljavno prekinitvijo ognja.

Od predsedniškega vrha Kim Džong Un – Mun Džae In spomladi 2018 je Južna Koreja skušala spremeniti videz DMZ-ja iz najbolj oboroženega in zastraženega območja na svetu v resnično demilitarizirano območje.

Sorodna novica Kim Džong Un po 21 dneh znova v javnosti - odprl tovarno gnojil

Modrica na zapestju posledica operacije?
Prvi kopenski incident po petih letih se je zgodil le dan po tem, ko so v Pjongjangu poročali o prvem javnem nastopu Kim Džong Una po tritedenskem umiku. Prvomajsko odprtje tovarne gnojil v Sunčonu, fotografije in videoposnetke so že podrobno analizirali.

Pri tem so izpostavili modrico pod zapestjem na desni roki Kima, kar naj bi potrjevalo, da je res prestal operacijo srca in ožilja, kot se je trdilo v govoricah, pri čemer naj bi nastali zapleti in celo življenjska ogroženost.

Modra hiša ponavlja - Kim ni bil operiran
A obveščevalne službe in predsedniška hiša Južne Koreje so medtem ves čas zatrjevale, da se na severu ni dogajalo nič nenavadnega. V nedeljo so iz Modre hiše, kjer domuje urad južnokorejskega predsednika Muna znova prenesli zatrdilo, da severnokorejski voditelj ni bil operiran. "Pojavljajo se špekulativna poročila, da je voditelj Kim prestal operacijo in se sklicujejo na nekakšne spremembe pri njegovi hoji. Imamo svoje razloge, da ne verjamemo v operacijo, a ne moremo razkriti takšnih podrobnosti," je izjavo sicer neimenovanega višjega uradnika Modre hiše posredovala južnokorejska državna agencija Yonhap.

Trump vesel, da se je Kim vrnil v javnost
Zato pa je vrnitev Kima v javno življenje na Twitterju pozdravil ameriški predsednik Donald Trump in zapisal, da je osebno vesel, da se je vrnil zdrav. Na petkovi novinarski konferenci je sicer Trump dejal, da ni primeren trenutek za komentar o Kimovem tritedenskem izginotju in vrnitvi.