Reševalcem primanjkuje opreme in časa. Foto: Reuters
Reševalcem primanjkuje opreme in časa. Foto: Reuters
Indonezija
Število žrtev medtem narašča, bojijo se, da bi jih lahko bilo tudi več tisoč. Foto: Reuters
Indonezija
Ljudem primanjkuje goriva. Foto: Reuters
Potres na Sulaveziju zahteval več kot 1.000 življenj
Vse hujše posledice potresa in cunamija

Reševalcem za reševanje morebitnih preživelih primanjkuje opreme. Operativni vodja indonezijske civilne zaščite Nugroho Budi Wiryanto je dejal, da imajo zaradi pomanjkanja težkih strojev in goriva težave pri iskanju žrtev. "Včeraj so bile komunikacije še vedno pretrgane. Upam, da bo danes bolje in da bomo lahko uspešnejši," je dejal.

Tiskovni predstavnik nacionalne agencije za naravne nesreče Sutopo Nugroho pa je sporočil, da so v mesto Palu, ki ga je cunami najbolj razdejal, z vojaškim letalom prepeljali električne agregate, saj so potrebe po električni energiji velike.

Indonezijski predsednik Joko Widodo je medtem odobril sprejetje nujne mednarodne pomoči za odpravljanje posledic katastrofe.

Evropska unija, Velika Britanija in ZDA obljubile pomoč
Evropska unija je sporočila, da je sprostila 1,5 milijona evrov prve nujne pomoči. Kot so sporočili iz Bruslja, bo pomoč namenjena zagotavljanju hrane, prebivališč, vode, sanitarnih storitev in zdravstvene oskrbe za najbolj ranljive. Evropska komisija bo v Indonezijo napotila tudi humanitarnega strokovnjaka, ki bo koordiniral razdeljevanje pomoči, medtem ko je satelitski sistem Copernicus že začel fotografirati prizadeta območja.

Velika Britanija je sporočila, da bo prizadetemu območju pomagala z 2,25 milijona evrov. Z denarjem naj bi pomagala predvsem tistim, ki so ostali brez svojih domov. Poleg tega bodo na otok Sulavesi poslali pet strokovnjakov za razvojno pomoč.

Tudi ZDA so sporočile, da so pripravljene pomagati pri opravljanju posledic. Predsednik ZDA Donald Trump je izrazil sožalje in sporočil, da so ZDA na območje že poslale reševalce in vojsko. "Gre za zelo slabe, slabe razmere," je še dejal ob robu novinarske konference v Washingtonu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Združeni narodi ocenjujejo, da nujno humanitarno pomoč potrebuje 191.000 prebivalcev Sulavesija, med njimi je 46.000 otrok in 14.000 starejših. Številni živijo zunaj urbanih območij, na katera so trenutno osredotočene reševalne operacije indonezijskih oblasti.

Reševalci si medtem še naprej prizadevajo, da bi pod ruševinami trgovin, hotelov in hiš našli morebitne preživele, a je upanja tri dni po potresu vse manj.

Žrtev več kot 1.200?
Poveljnik oboroženih sil Hadi Tjahjanto je sporočil, da bodo žrtve pokopali v 1.000 kvadratnih metrov veliko množično grobišče. Prostovoljci so dobili navodilo, naj pripravijo jamo za 1.300 trupel, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem ko se je uradno število žrtev petkovega potresa z magnitudo 7,5 povečalo z 832 na 844, lokalna humanitarna organizacija Aksi Cepat Tanggap sporoča, da so našli že 1.203 trupla. Sutopo Nugroho glede tega števila pravi, da gre za neuradne podatke, ki temeljijo na ocenah.

Tudi oblasti opozarjajo, da se bo število žrtev po vsej verjetnosti povečalo, indonezijski podpredsednik Jusuf Kalla pa je dejal, da bi bilo žrtev lahko celo več tisoč.

Množični pobegi iz zaporov
Indonezijske oblasti poročajo tudi o množičnih pobegih iz zaporov na Sulavesiju. Iz treh zaporov v Paluju in Donggali je po potresu pobegnilo do 1.200 zapornikov, navaja AFP.

Indonezija leži na t. i. tihomorskem ognjenem obroču, stičišču tektonskih plošč, kjer so potresi in izbruhi ognjenikov pogosti. Poleti je indonezijski otok Lombok prizadela vrsta močnih potresov, pri čemer je umrlo več kot 550 ljudi, okoli 1.500 pa jih je bilo poškodovanih. Približno 400.000 ljudi je moralo zapustiti svoje domove, ki so bili uničeni.

Potres na Sulaveziju zahteval več kot 1.000 življenj
Vse hujše posledice potresa in cunamija