Pod kakšnimi pogoji so novinarja izpustili, ni popolnoma jasno, Nage Husein pa je dejal, da se bo njegov brat morda moral za nekaj ur na teden oglasiti na policijski postaji. Foto: EPA
Pod kakšnimi pogoji so novinarja izpustili, ni popolnoma jasno, Nage Husein pa je dejal, da se bo njegov brat morda moral za nekaj ur na teden oglasiti na policijski postaji. Foto: EPA

Egipčana Mahmeda Huseina so pridržali decembra 2016, potem ko je iz Dohe prišel v Kairo na počitnice. Obtožen je bil širjenja lažnih novic, očitali pa so mu tudi, da se je pridružil prepovedani skupini in prejemal tuja sredstva.

Izpuščen po več kot štirih letih ječe

Izpustili so ga, potem ko so se Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Bahrajn in Egipt januarja dogovorili za obnovo diplomatskih, trgovinskih ter potovalnih vezi s Katarjem, ki so bile leta 2017 prekinjene zaradi obtožb, da Katar podpira terorizem, kar Doha zanika. Abu Al Nasr je dejal, da se tožilci zoper odločitev niso pritožili, tako kot so se leta 2019.

Pod kakšnimi pogoji so novinarja izpustili, ni popolnoma jasno, Nage Husein pa je dejal, da se bo njegov brat morda moral za nekaj ur na teden oglasiti na policijski postaji.

"Noben novinar ne bi smel biti podvržen temu"

Medijska hiša Al Džazira je novico pozdravila. "Noben novinar ne bi smel biti podvržen temu, kar je pretrpel Mahmud Husein v zadnjih štirih letih zgolj zato, ker je opravljal svoj poklic," je medij zapisal na svoji spletni strani.

Ni bil edini

Leta 2015 je Egipt po več kot enem letu pridržanja osvobodil tri novinarje Al Džazire, ki so prihajali iz Avstralije, Egipta oziroma Kanade in Egipta.

Odbor za zaščito novinarjev (CPJ) je Egipt obtožil, da je novinarje zaprl zato, ker so izražali nestrinjanje, in zatrdil, da jih je bilo konec leta 2020 v državi zaprtih 27. Egiptovske oblasti trdijo, da so pravne ukrepe sprožili le proti tistim, ki so kršili zakone.