Za varnost volivcev bo v soboto skrbelo 50.000 policistov in vojakov. Foto: Reuters
Za varnost volivcev bo v soboto skrbelo 50.000 policistov in vojakov. Foto: Reuters
Afganistan
To bodo tretje parlamentarne volitve po umiku talibanov z oblasti leta 2001. Foto: Reuters

Drugod po državi bodo volitve v soboto potekale po načrtih.

Predstavnik predsednika države Šahusain Murtazavi je pojasnil, da so se za preložitev volitev v Kandaharju odločili na zahtevo prebivalcev province, priporočila državne volilne komisije in na podlagi odločitve nacionalnega varnostnega sveta.

Razeku že večkrat stregli po življenju
V četrtkovem napadu na visokem varnostnem srečanju z Natom v guvernerski palači v Kandaharju so bili ubiti vplivni poveljnik kandaharske policije general Abdul Razek, vodja obveščevalne službe province general Abdul Momin in afganistanski novinar. Med 12 ranjenimi sta bila tudi guverner province in neki afganistanski general ter trije Američani. Odgovornost za napad so prevzeli talibani.

Z notranjega ministrstva so sporočili, da sta bila guverner in general operirana in da je njuno stanje stabilno. Poveljnik misije Nata in ameriških sil v državi, general Scott Miller, se je prav tako udeležil sestanka, a v napadu ni bil ranjen, so sporočili z misije Nata.

Ubit pa je bil omenjeni afganistanski general Razek, zloglasen in vpliven vodja kandaharske policije, ki je preživel že več poskusov atentatov. Vodja policije je bil od leta 2011 in je veljal za zanesljivega zaveznika ZDA, ki je ob pomoči ameriški sil uspešno odvrnil napredovanje talibanov v pokrajini. Na njegov račun pa so letele tudi obtožbe o hudih kršitvah človekovih pravic.

Talibani volitve bojkotirajo
Talibani so pred sobotnimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo potekale z več kot triletno zamudo, opozorili, da bodo zaprli vse večje in manjše ceste po državi, volivce pa posvarili pred udeležbo. Volitve so označili za "zavajajočo dramo zavojevalcev". Tiste, ki bodo sodelovali na volitvah, pa so označili za pomagače zavojevalcev.

Na volilni dan bo za varnost skrbelo kar 50.000 vojakov in policistov.