Porast populacije avtohtonih glodavcev je prisilil podgane, da se v iskanju več hrane preselijo proti obali, ampak mnoge poti ne preživijo.

"Stari, podgane so povsod," je za AFP nazorno opisal razmere Derek Lord, prebivalec živinorejskega mesteca Normanton.

"Imamo najeta vozila, one pa so čez noč dobesedno uničile avto – iz motorja so preglodale vso napeljavo," je dejal. Ob tem je še dodal, da njegove race, ki jih goji kot ljubljenčke, "norijo", ker so podgane vdrle tudi v njihove kletke.

Podgane so se v zadnjih tednih zaredile tudi v bližnjem obalnem mestecu Karumba in nekatere prebivalce skrbi, da bodo negativno vplivale na turizem v tem delu Avstralije. Karumba namreč slovi kot pravi raj za ribolov in opazovanje ptic.

Posnetki, objavljeni na družbenih omrežjih, prikazujejo na kupe poginulih podgan na obali, obkrožajo pa jih muhe in drugi insekti. Spet drugi posnetek prikazuje številne podgane, kako plavajo po reki.

Reka živa s podganami

"Premikajo se v množičnih številkah ... Pred enim tednom je bila reka dobesedno živa s podganami vsepovsod,” je za Guardian povedala Yvonne Tunney, domačinka iz tega mesteca s 500 prebivalci. “Vsi se besno trudijo z najrazličnejšimi pastmi, da bi spravili zadevo pod nadzor."

Porast populacije podgan je rezultat kombinacije visoke vlage, ki je idealna za razmnoževanje, in dobra letina. Ker vremenoslovci za Queensland napovedujejo samo še več vlage in padavin, se nekateri bojijo, da najhujše šele prihaja.

Število glodavcev v zadnjih letih skokovito narašča predvsem v delih Queenslanda in Novega Južnega Walesa na jugovzhodu države. Mišja populacija je dosegla razsežnost biblične nadloge, česar Avstralci niso izkusili vse od leta 2011.