Protestniki so z množico kajakov izvedli dvodnevno blokado pristanišča, s čimer trdijo, da so preprečili izplutje več kot pol milijona ton premoga iz države. Akcijo je organiziralo gibanje Rising Tide, ki je pozvalo k "največjemu prikazu državljanske nepokorščine za podnebje v zgodovini Avstralije".

Pristanišče Newcastle, približno 170 kilometrov od Sydneyja, je najpomembnejše okno za izvoz premoga v državi. V njem se je konec tedna zbralo okoli 3000 ljudi z vse Avstralije in sodelovalo v 30-urni blokadi plovnih poti.

Protest aktivistov je policija sicer dovolila, a nekateri so pravila prekršili, zato so aretirali več kot sto ljudi, tudi več mladoletnikov. Obtožili so jih nespoštovanja pravil, saj po koncu protesta niso želeli zapustiti pristanišča, piše BBC.

"To počnem za svoje vnuke in prihodnje generacije. Žal mi je, da bodo občutili posledice naše pasivnosti. Zato mislim, da moram narediti vse, kar lahko," je dejal neki 97-letni protestnik.

Akcija je potekala pred začetkom podnebne konference COP28, ki jo bo od četrtka naprej gostil Dubaj.

V načrtu novi premogovniki

Avstralija je druga največja izvoznica premoga na svetu in se močno zanaša na to fosilno gorivo za zadovoljevanje svojih potreb po električni energiji. Vlada v Canberri načrtuje vrsto novih premogovnikov, naftnih polj in plinskih projektov, čeprav se je država zavezala, da bo do leta 2030 zmanjšala izpuste ogljika za 43 odstotkov glede na ravni iz leta 2005, da bi tako do leta 2050 dosegla ničelne neto emisije, je poročal STA.

Po oceni premierja Novega Južnega Walesa Chrisa Minnsa mora Avstralija še naprej prodajati premog, če želi financirati razvoj na področju čiste energije. "Pravzaprav tega ni mogoče storiti, če ne dobimo licenčnin za premog," je poudaril.