Policija je proti protestnikom, ki na ulicah vztrajajo že tretji dan. prvič uporabila vodni top, da bi jih razgnala. Foto: EPA
Policija je proti protestnikom, ki na ulicah vztrajajo že tretji dan. prvič uporabila vodni top, da bi jih razgnala. Foto: EPA

"Protestom smo se pridružili, da bi končali vojaško diktaturo," je dejal eden izmed protestnikov. Incident je videl tudi fotograf, ki je potrdil, da sta bila pri tem poškodovana dva človeka.

Protestniki po vseh državi zahtevajo izpustitev priprte voditeljice države Aung San Su Či in vrnitev demokracije. Zbrali so se tudi v največjem mjanmarskem mestu Jangon, množice pa so ohromile promet po mestu. "Dol z vojaško diktaturo," so vzklikali. "Želimo demokracijo," je pisalo na njihovih transparentih.

Sorodna novica "Moramo se rešiti": na desettisoče ljudi protestira proti državnemu udaru

Protestna splošna stavka

V znak nasprotovanja udaru se je danes začela tudi stavka. V Jangonu so z dela odkorakali delavci v tekstilni industriji, javni uslužbenci in zaposleni na železnicah.

Protesti ob koncu tedna so bili večinoma mirni. Lokalni mediji so sicer poročali, da je v mestu Mjavadi na jugovzhodu države policija v zrak izstrelila opozorilne strele, da bi razgnala ljudi.

Mjanmarska vojska je pred tednom dni izvedla vojaški udar in priprla vse voditelje civilnih oblasti, vključno s Aung San Su Či, pa tudi poslance in druge politike ter aktiviste. Vojska je udar utemeljila z domnevno volilno prevaro na novembrskih parlamentarnih volitvah, na katerih je prepričljivo zmagala stranka Aung San Su Či NLD.

V Mjanmaru tretji dan protesti zaradi udara