Reševalci evakuirajo prebivalce vasi Chhara. Foto: Reuters
Reševalci evakuirajo prebivalce vasi Chhara. Foto: Reuters

Najmanj 52 ljudi je umrlo v Uttarakhandu ter najmanj 77 v Nepalu, številne pa pogrešajo. Deževje je povzročilo poplave tudi južneje, v indijski zvezni državi Kerala, kjer je umrlo najmanj 39 ljudi.

V himalajski indijski zvezni državi Uttarakhand so zaprli šole ter ustavili vse turistične in verske dejavnosti. Reka Ganges je v kraju Rishikesh prestopila bregove, poplave so močno prizadele vso pokrajino Nainital, poroča BBC.

Povprečje padavin v zvezni državi za oktober je 30,5 milimetra. V 24 urah v tem tednu pa je padlo 328 milimetrov dežja. Indijska vremenska služba ob tem sporoča, da se padavine umirjajo.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Deževje pa medtem še vztraja nad Nepalom, kjer so prizadete pokrajine Panchthar na vzhodu ter Ilam in Doti na zahoudu države. Reševalci skušajo doseči okoli 60 ljudi, ki so zadnja dva dni obtičali v vasi Seti.

Nepalska vlada vsaki družini, ki je v poplavah izgubila svojega člana, nameni 1460 evrov pomoči. V Uttarakandu so napovedali 4550 evrov pomoči za družine, ki so izgubile svojce, ter 2180 evrov za družine, katerih domovi so bili uničeni.

Sožalje svojcem je na Twitterju izrazil indijski premier Narendra Modi.

Podnebne spremembe in tvegana gradnja

Obilne padavine pripisujejo podnebni krizi, strokovnjaki pa opozarjajo tudi na hidroenergetske projekte v višjih delih Himalaje ter pretirano in nestrokovno gradnjo na strmih pobočjih, kar povzroča škodo ekološkemu sistemu, navaja BBC.

Strokovnjaki tudi opozarjajo, da višje temperature pomenijo manj snega v Himalaji. Tajanje snega in ledu v kombinaciji z obilnim dežjem ustari velike količine vode, kar povzroča poplave.