Poročilo ZN-a ugotavlja, da Severna Koreja jedrskega programa ne opušča. Foto: Reuters
Poročilo ZN-a ugotavlja, da Severna Koreja jedrskega programa ne opušča. Foto: Reuters

Kmalu se bosta znova sestala Trump in Kim, ki sta se prvič srečala lani junija. Medtem ko je ameriški predsednik hvalil in poudarjal "izjemen napredek" v odnosih s Pjongjangom, pa je v poročilu ZN-a, ki ga je sestavil 15-članski Odbor za sankcije Varnostnega sveta, zapisano, da Severna Koreja uporablja "civilne objekte, vključno z letališči, za sestavljanje in testiranje balističnih raket".

Pjongjang želi razpršiti lokacije za sestavljanje, shranjevanje in testiranje raket, pravi poročilo, ki trdi, da ima dokaze o tem. Varnostni svet ZN-a skuša od leta 2006 s sankcijami proti Severni Koreji zadušiti financiranje jedrskega in balističnega programa. Prepovedal je izvoz premoga, železa, svinca, tekstila in morskih sadežev ter omejil uvoz nafte in naftnih derivatov.

Pjongjang kljubuje sankcijam
"Država še naprej kljubuje resolucijam Varnostnega sveta s povečanjem obsežnih nezakonitih prenosov naftnih derivatov in premoga. Zaradi teh kršitev so sankcije Združenih narodov neučinkovite,"
so ugotovili nadzorniki sankcij, ki so dodali, da imajo dokaze o prepovedanem poslu z več kot 57.600 sodčki nafte, vrednem okoli pet milijonov evrov. To je dokaz številnih načinov izogibanja sankcijam, dodajajo.

V poročilu piše, da Pjongjang tudi krši embargo ZN-a na orožje in poskuša prodati široko paleto vojaške opreme oboroženim skupinam in vladam na Bližnjem vzhodu in v Afriki, pa tudi lahko orožje v Libijo, Sudan in hutijevskim upornikom v Jemen. Čeprav sta Rusija in Kitajska predlagali, da Varnostni svet razmisli o umiritvi sankcij, pa so v ZN-ju odločni, da jih je treba strogo izvajati, dokler nanje Pjongjang ne reagira.