Avstralski mediji so namreč razkrili, da naj bi pripadniki specialnih sil ubili več civilistov in zapornikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prihodnji teden bo objavljeno poročilo o štiri leta trajajoči vojaški preiskavi, ki bi lahko, kot je opozoril avstralski premier Scott Morrison, razkrila "težke in boleče novice za Avstralce". Vlada je poročilo prejela prejšnji teden, poroča BBC. Za imenovanje posebnega tožilca so se odločili, ker želijo rešiti težave doma, in tako tudi preprečiti, da bi svojo preiskavo začelo Mednarodno kazensko sodišče.

Avstralski premier je povedal, da poročilo o delovanju sil v Afganistanu razkriva resne težave znotraj vojske. Foto: Reuters
Avstralski premier je povedal, da poročilo o delovanju sil v Afganistanu razkriva resne težave znotraj vojske. Foto: Reuters

"Precejšnje število incidentov in vprašanj je treba še naprej raziskati in ta preiskava bo zelo kompleksna," je dejal. Kot je pojasnil, bo imel urad posebnega tožilca pristojnost, da preuči poročilo avstralske vojske in določi, v katerih primerih bodo sprožili kazenske postopke. Dal je vedeti, da je poročilo razkrilo resne težave znotraj avstralske vojske, zato je že napovedal ustanovitev novega panela, ki bo nadzoroval preoblikovanje kulture znotraj vojaških struktur. "Gre za okolje, gre za kontekst, gre za pravila, gre za kulturo in gre za ukaze, ki se oblikujejo zaradi vsega tega," je dejal.

Štiriletna preiskava razkrila 55 incidentov in kruto ravnanje

Avstralska vojska je že leta 2016 začela preiskavo glede obtožb o neprimernem obnašanju vojakov elitne čete, ki so služili v Afganistanu. Pretekli teden je prišlo v javnost, da so preiskali 55 incidentov, ki so se zgodili med letoma 2005 in 2016, pri čemer so zbrali izjave in dokaze od 336 prič. Po štirih letih preiskave je generalni inšpektor avstralskih oboroženih sil naštel 55 incidentov, ki so bili povezani z uboji "oseb, ki niso bile borci ali niso bili več borci", ugotovil je tudi "kruto ravnanje".

Vsebina obtožb o incidentih je sicer neznanih, nekateri avstralski mediji pa so v preteklosti že poročali o podrobnostih nekaterih primerov. Tako naj bi šlo med drugim tudi za obtožbe o nezakonitih umorih afganistanskih civilistov in krutem ravnanju z vojnimi zaporniki, poroča BBC.

Marca je televizija ABC objavila posnetek, na katerem pripadnik avstralskih posebnih zračnih sil ustreli neoboroženega Afganistanca v glavo. Med drugim naj bi avstralski vojaki tudi ubili zapornika, da so prihranili prostor na helikopterju, med neko hišno preiskavo pa naj bi ustrelili šestletnega otroka.

Žvižgači povedali, kaj se je dogajalo

Tovrstna poročanja medijev, ki so temeljila na pričanjih anonimnih žvižgačev, je vlada sprva hotela utišati celo s policijsko preiskavo dveh novinarjev. Šlo je za novinarja in producenta javne televizije ABC, ki je leta 2017 objavila t. i. afganistanske dosjeje, s tem pa zaupno dokumentacijo. Policija je lani celo preiskala prostore ABC v Sydneyju, nato pa vendarle zavrgla primer.

Avstralija je vojake v Afganistan poslala leta 2001 po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra.