Tovarna v Džengdžovu je bila že prizorišče protestov zaposlenih. Foto: Reuters
Tovarna v Džengdžovu je bila že prizorišče protestov zaposlenih. Foto: Reuters

Na videoposnetkih iz Džengdžova, ki so zaokrožili po družbenih omrežjih Weibo in Twitter, je videti na stotine delavcev, ki so podnevi korakali po cesti, z nekaterimi pa so se spopadli policisti in osebje v zaščitnih oblekah. Na drugem videoposnetku so bile vidne razbite kabine za testiranje na covid-19 in prevrnjeno vozilo.

Videoposnetek, ki je bil posnet v nočnem času, prikazuje moškega z okrvavljenim obrazom, na posnetku pa je slišati: "Tepejo ljudi, tepejo ljudi. Ali imajo vest?"

Francoska tiskovna agencija AFP je videoposnetek delno preverila s pomočjo geolokacije, ki je pokazala prepoznavne značilnosti, vključno s stavbo in barikadami v bližini bivalnih prostorov osebja v tovarniškem kompleksu.

Eden izmed videoposnetkov prikazuje več gasilskih vozil, obkroženih s policisti v zaščitnih oblekah, parkiranih v bližini stanovanjskih blokov. Ob tem je bilo mogoče slišati glas iz zvočnika, ki je delavce pozival, naj se vrnejo v svoje bivalne prostore in naj se ne povezujejo z "majhno manjšino nezakonitih elementov".

Ključnik na družbenem omrežju Weibo Foxconn riots oz. Foxconnski izgredi je bil v sredo cenzuriran, vendar so nekatere objave, ki se nanašajo na obsežne proteste v tovarni, ostale dosegljive.

V podjetju Foxconn so potrdili, da je v tovarni izbruhnilo nasilje. Podjetje je v izjavi navedlo, da so se delavci pritoževali zaradi plač in razmer v tovarni, vendar je zanikalo, da bi v tovarni nove zaposlene nastanilo skupaj z osebjem, ki je bilo okuženo s koronavirusom.

"Glede kakršnega koli nasilja bo podjetje še naprej komuniciralo z zaposlenimi in vlado, da bi preprečilo podobne incidente," je tajvanski tehnološki velikan zapisal v sporočilu za javnost.

Strogi ukrepi proti širjenju covida-19

Kitajska kot zadnje večje svetovno gospodarstvo vztraja pri ničelni toleranci do covida. Da bi omejila širjenje virusa, še vedno izvaja množična testiranja in odreja dolgotrajne karantene. To povzroča utrujenost in nezadovoljstvo med večjimi skupinami prebivalstva, od katerih so bili nekateri več tednov zaprti v tovarnah in na univerzah ali pa niso mogli prosto potovati.

Foxconn, znan tudi po uradnem imenu Hon Hai Precision Industry, je največji pogodbeni proizvajalec elektronike na svetu, ki sestavlja pripomočke za številne mednarodne blagovne znamke. Tajvansko podjetje je med drugim eden glavnih dobaviteljev ameriškega tehnološkega velikana Apple.

Foxconn je nedavno v svojem obratu v kitajskem mestu Džengdžov odkril porast primerov covida-19, zaradi česar je podjetje zaprlo obsežen kompleks, da bi obvladalo širjenje koronavirusa. Tovarna velja za mesto znotraj mesta, v katerem dela okoli 200.000 ljudi. Poleg iphonov izdelujejo tudi drugo tehnološko opremo.

Predtem so v začetku meseca po spletu zaokrožili posnetki paničnih delavcev, ki zaradi obtožb o slabih delovnih razmerah množično bežijo z območja tovarne. Več zaposlenih je pozneje za AFP opisalo prizore kaosa in neurejenosti v kompleksu. Na območju naj ne bi bilo primernih zdravstvenih zmogljivosti.

Podjetje je zaposlenim, ki so ostali, ponudilo visoke nagrade in druge spodbude, medtem ko je lokalna oblast, da bi preprečila propad tovarne, pripeljala nove delavce.

Ameriško podjetje Apple je moralo v začetku meseca zaradi strogih protikoronskih pravil na Kitajskem omejiti proizvodnjo najnovejših modelov pametnih telefonov, kar bo vplivalo na dobavo. Pred prihajajočo božično nakupovalno sezono so iz podjetja sporočili, da bodo morali potrošniki na iphonove modele 14 pro in 14 pro max počakati nekoliko dlje.