Foto: AP
Foto: AP

Pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so se v Ženevi na dvodnevni konferenci o novem koronavirusu zbrali strokovnjaki z vsega sveta, da bi razpravljali o izvoru in prenašanju virusa ter razvoju cepiva.

Na konferenci so tudi poimenovali bolezen, ki jo virus 2019nCoV povzroča – covid-19.

Generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus poziva znanstvenike in države k sodelovanju. Foto: Reuters
Generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus poziva znanstvenike in države k sodelovanju. Foto: Reuters

Prva cepiva naj bi bila na voljo v enem letu in pol. Cepivo sicer razvija več družb in inštitutov v Avstraliji, Franciji, Nemčiji, ZDA in na Kitajskem. To želijo storiti čim prej, čeprav je za to običajno potrebnih več let.

Generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus je znanstvenike in države pozval k sodelovanju in solidarnosti. "To velja predvsem za deljenje vzorcev in sekvenc virusa. Najpomembneje je ustaviti izbruh in rešiti življenja. Z vašo podporo lahko to storimo skupaj."

"Če bomo zdaj vložili denar, imamo realne možnosti, da ustavimo ta izbruh," je še dejal Tedros

Partija odslovila visoka uradnika

Na Kitajskem se krepi pritisk javnosti glede ukrepanja odgovornih v zvezi z epidemijo. S položaja sta se v skladu z odločitvijo komunistične partije v Hubeju morala posloviti partijski vodja zdravstvene komisije v tej pokrajini Džang Džin in direktorica te komisije Liu Jingdzi.

Gre za najvišja uradnika, ki sta v zvezi z ukrepanjem glede izbruha novega koronavirusa od decembra lani izgubila položaj. Glede na poročanje medijev je bilo sicer odstavljenih že več sto ljudi, izvedene so bile tudi številne preiskave.

S položaja se je zaradi "zanemarjanja dolžnosti" v zvezi z upravljanjem donacij moral posloviti tudi namestnik vodje lokalnega Rdečega križa Džang Čin. Oblasti so odstavile tudi vodjo zdravstvene komisije v Huangangu, drugem najhuje prizadetem mestu poleg Vuhana, kjer je epidemija izbruhnila.

Kitajska medtem krepi prizadevanja za zajezitev izbruha. Med drugim so v 11-milijonskem Vuhanu prebivalcem, ki imajo vročino, prepovedali, da obiščejo bolnišnice zunaj njihovih četrti. Uvedli so tudi stroge nadzore stanovanjskih stavb, predvsem tistih, v katerih so se pojavile okužbe.

V ponedeljek so oblasti uvedle še zaprtje stanovanjskih stavb v središču mesta, kjer naj bi izbruhnil virus. Ob tem sicer niso pojasnili, kaj točno to pomeni, v preteklosti pa je to pomenilo, da so zapečatili večino izhodov iz stavbe, da so lažje nadzorovali premike.

Na Kitajskem se krepi pritisk javnosti na oblasti zaradi odzivanja na izbruh novega koronavirusa. Foto: Reuters
Na Kitajskem se krepi pritisk javnosti na oblasti zaradi odzivanja na izbruh novega koronavirusa. Foto: Reuters

V zadnjih dneh so kitajske oblasti tarča vedno ostrejših kritik glede ukrepanja ob širjenju virusa. Jezo je v javnosti sprožila tudi smrt zdravnika Li Venlianga, čigar opozorila o virusu so oblasti sprva zatrle. Peking je v Hubej poslal ekipo svoje agencije za boj proti korupciji, da bi preiskala ravnanje policije z Lijem.

Število na novo okuženih se je zmanjšalo

V ponedeljek so sicer za virusom, ki povzroča pljučnico, na Kitajskem umrli še 103 ljudje, kar je največ v enem dnevu do zdaj. Skupno število smrtnih žrtev v državi je doseglo 1016.

Medtem pa se je število na novo okuženih v državi v ponedeljek v primerjavi z dnem poprej zmanjšalo za 20 odstotkov, in sicer s 3062 na 2478.

Skupno je zdaj za virusom na Kitajskem potrjeno obolelih 42.600 ljudi. Večina primerov, 31.728, je iz Hubeja, od koder je tudi velika večina smrtnih žrtev, 974.

Novi kitajski koronavirus kljub hitrim odzivom trši oreh kot zloglasni sars pred leti

42 potrjenih primerov okužbe je tudi v Hongkongu, od koder poročajo o evakuaciji več kot sto ljudi iz 35-nadstropnega poslopja, potem ko so virus potrdili pri dveh ljudeh v različnih stanovanjih.

Težave za gospodarstvo

Izbruh in ukrepi za njegovo zajezitev imajo posledice tudi za kitajsko gospodarstvo. Več kot 300 podjetij, tudi velikih, prosi za skupaj 8,2 milijarde dolarjev posojil, da bi prenesli motnje zaradi zapor mest, zaprtih tovarn in okrnjene dobave, sta za Reuters dejala vira v bančništvu.

Nekatera podjetja so začela odpuščati delavce, druge skrbi, kako bodo zaposlenim izplačali plače.

Oblasti so medtem sporočile, da bodo predstavile ukrepe za stabilizacijo delovnih mest, že predtem pa so napovedale znižanje obrestnih mer in davčne spodbude za lajšanje gospodarskih težav.

Zaradi novega koronavirusa umrlo več kot 1000 ljudi