Vladimir Putin. Foto: EPA
Vladimir Putin. Foto: EPA

Severnokorejski časopis Rodong Sinmun je pred Putinovim obiskom objavil njegovo pismo, v katerem je ruski predsednik poudaril dobre odnose in partnerstvo, ki da sta ga državi v zadnjih 70 letih razvili na temelju enakopravnosti, vzajemnega spoštovanja in zaupanja.

"Razvili bomo alternativne mehanizme trgovine in vzajemne dogovore, ki niso pod nadzorom Zahoda, in skupaj se bomo uprli nelegitimnim enostranskim omejitvam", je zapisal Putin. Obenem bodo vzpostavili tudi "arhitekturo enakopravne in nedeljive varnosti v Evraziji," je dodal.

Putin se je Severni Koreji zahvalil za podporo ruski vojni v Ukrajini, napovedal je podporo prizadevanjem Pjongjanga, da brani svoje interese kljub "pritisku, izsiljevanju in vojaškim grožnjam ZDA".

Rusija in Severna Koreja naj bi med obiskom podpisali sporazum o strateškem partnerstvu, ki bi vključeval varnostna vprašanja.

Putina bodo na obisku spremljali obrambni minister Andrej Belousov, zunanji minister Sergej Lavrov, ministri za naravne vire, zdravje in transport, vodji vesoljske agencije in železnic ter namestnik premierja Aleksander Novak.

Posnetki komercialnih satelitov kažejo, da naj bi se Severna Koreja pred obiskom pripravljala na morebitno vojaško parado v Pjongjangu.

ZDA Severni Koreji očitajo, da je Rusiji za uporabo v Ukrajini poslala desetine balističnih raket in več kot 11.000 zabojnikov streliva. Tako Moskva kot Pjongjang sta transfer orožja zanikala.

Putin bo po Severni Koreji 19. in 20. junija obiskal še Vietnam, kjer naj bi utrjeval strateško partnerstvo med državama.

Južnokorejska vojska izstrelila opozorilne strele

Južnokorejska vojska je izstrelila opozorilne strele, potem ko naj bi 20 do 30 severnokorejskih vojakov prečkalo demarkacijsko črto blizu meje med državama.

Vrhovni štab južnokorejske vojske je sporočil, da so severnokorejski vojaki mejo prestopili za 20 metrov, menijo pa, da prečkanje meje ni bilo namerno.