Zastavi aboriginov in Avstralije. Foto: Reuters
Zastavi aboriginov in Avstralije. Foto: Reuters

Za to bo potrebna sprememba ustave, kar terja izvedbo referenduma. Premier Anthony Albanese ga je označil za priložnost za poenotenje države.

Staroselski prebivalci bi namreč dobili pravico, da vlada pri zakonih, ki vplivajo na njihove skupnosti, upošteva njihov glas, ki pa za vlado sicer ne bi bil obvezujoč. Vzpostavljen bi bil odbor, ki bi svetoval zveznemu parlamentu.

Avstralija na področju odnosov s staroselskimi ljudstvi zaostaja za drugimi razvitimi državami, kot so Kanada, Nova Zelandija, ZDA. Staroselci predstavljajo okoli 3,2 odstotka prebivalcev 26-milijonske države, glede večine družbenoekonomskih meril pa so pod povprečjem v državi.

Aborigini in prebivalci otokov v Torresovi ožini niso omenjeni v avstralski ustavi, čeprav naseljujejo to ozemlje več kot 65.000 let.

V državi se danes začenja šesttedenska kampanja. Aboriginka Pat Anderson, ki je ena od vodij kampanje v korist spremembam, je dejala, da večina aboriginov podpira ustanovitev posvetovalnega odbora, češ da vedo, da bo to prineslo napredek.

Na drugi strani pa vodja za staroselske zadeve iz opozicijske Liberalne stranke Jacinta Nampijinpa Price pravi, da gre za "predlog elite", ki bi razdelila državo.

Javnomnenjske raziskave kažejo, da se je podpora predlogu v zadnjih mesecih zmanjšala.

Zagovorniki pravijo, da bo sprememba popravila vezi s staroselsko skupnostjo in združila državo, svetovalno telo pa da bo pmagalo izboljšati položaj staroselcev. Medtem pa nekateri nasprotniki trdijo, da bo ukrep Avstralce delil po rasnih ločnicah in bo omenjenemu odboru podelil preveč pooblastil. Drugi nasprotniki pa so ta odbor označili za zgolj simboličnega in brezzobega.

Predlog sprememb ni deležen političnega konsenza. Liberalna stranka se je opredelila proti, a nekateri njeni vidnejši člani so predlog vendarle podprli.

Za uresničitev ustavne spremembe je potrebna t. i. dvojna večina, kar pomeni, da mora za spremembo glasovati več kot 50 odstotkov udeležencev referenduma, obenem pa mora biti večina za spremembo dosežena v vsaj štirih od šestih avstralskih zveznih držav.

Zadnji referendum v Avstraliji je potekal leta 1999, ko so volivci in volivke glasovali proti preoblikovanju Avstralije v republiko.