Foto: AP
Foto: AP

"Reševalne akcije se bodo nadaljevale neprekinjeno dan in noč," je dejal turški notranji minister Ali Jerlikaja. "Upamo in si prizadevamo za dobre novice." Od devetih pogrešanih delavcev naj bi jih bilo pet v zabojniku, trije v vozilu in en v tovornjaku, je povedal na kraju nesreče.

Posnetki varnostnih kamer so pokazali, da se je okoli pol treh popoldne po krajevnem času velikanski kup zemlje, ki je ostal po predelavi, nenadoma zrušil v dolino. Po besedah upraviteljev je nastal "velik zdrs na ploščadi za izluževanje".

Jerlikaja je dejal, da je ob tem v dolino zdrsnilo približno 200 metrov pobočja. Prve ugotovitve kažejo, da je plaz vseboval 10 milijonov kubičnih metrov zemlje in v osmih sekundah zdrsnil za osemsto metrov.

Državna radiotelevizija TRT Haber je sporočila, da so bili zaradi preiskave pridržani štirje ljudje, med njimi tudi vodja rudnika.

Predsednik zbornice rudarskih inženirjev Ayhan Yuksel je za BBC povedal, da bi lahko cianid, ki se uporablja pri rudarjenju z luženjem, onesnažil okolico. To je še posebej nevarno zaradi bližine reke Evfrat.

Podobne pomisleke je sprožila tudi nesreča v istem rudniku leta 2022, ko se je razlilo okoli 20 ton raztopine, ki vključuje cianid.

Vendar je podjetje Anagold sporočilo, da je odvzelo vzorce iz bližnjih voda, kjer ni zaznalo onesnaženja s cianidom.

Rudnik upravlja podjetje Anagold, ki je v lasti turških družb Lidya Madencilik in Calik Holding ter ameriške družbe SSR Mining. Slednja je sporočila, da je plaz povzročil 50-odstotni padec njenih delnic na borzi v Torontu v vrednosti 1 milijarde dolarjev.