Reševalci nosijo enega od rešenih dečkov. Foto: EPA
Reševalci nosijo enega od rešenih dečkov. Foto: EPA
Reševalec
Reševanje je zelo zapleteno in nevarno. Foto: Reuters
Na varnem 8 tajskih dečkov, v jami še štirje in trener
Iz jame rešili že petega dečka

"Dva dni, osem članov Divjih svinj. Hura," je tajska mornarica objavila na svoji uradni strani na Facebooku. Divje svinje (angl. Wild Boars) je namreč ime nogometne ekipe, katere člani so dečki in njihov trener.

Dečki premraženi
Vsi rešeni dečki so po poročanju BBC-ja premraženi, je pa njihovo zdravstveno stanje dobro. Prvi štirje dečki, ki so jih iz jame rešili v nedeljo, ostajajo še v bolnišnici, njihovo zdravstveno stanje je prav tako dobro.

Imen rešenih dečkov niso objavili
Potapljači so se v ponedeljek vrnili v jamo ob 11. uri po krajevnem času, po besedah guvernerja Čang Raja (Chang Rai) in vodje reševalne operacije Narongsaka Osotanakorna pa je bilo na delu "več ljudi" kot v nedeljo. Narongsak je pojasnil, da je reševala ista ekipa tajskih in tujih potapljačev kot v nedeljo, le nekatere posameznike so zaradi utrujenosti zamenjali. Po poročanju BBC-ja je guverner še dejal, da imen rešenih dečkov niso objavili iz spoštovanja do družin tistih, ki so še ujeti v jami. BBC še poroča, da ni jasno niti, ali so glede rešenih dečkov obvestili njihove družine.

Prva faza operacije "gladka"
Za prvo fazo operacije, ki so jo sprožili prej, kot so načrtovali, saj so izkoristili premor v deževju, so tajske oblasti sporočile, da je potekala "gladko", rešeni dečki pa so "v dobrem stanju". Notranji minister Anupong Paodžinda je v nedeljo sporočil, da so rešeni dečki "močni in zdaj na varnem" v zdravniški oskrbi.

Zahtevna štirikilometrska pot iz jame
V soboto je Narongsak dejal, da imajo reševalne ekipe od tri do štiri dni časa za izvedbo operacije. V jami je sicer dejavnih 90 potapljačev, 40 iz Tajske in 50 tujih. Dostop do ujete skupine je težaven celo za izkušene potapljače. Približno štiri kilometre dolga pot vključuje hojo, plezanje in potapljanje s pomočjo vrvi, ki so že potegnjene pod vodo.

Vsakega otroka spremljata po dva potapljača, ki prav tako nosita njegovo kisikovo jeklenko. Pot je v enem delu še posebej težka, saj je prehod tako ozek, da morajo potapljači sneti jeklenko, da lahko splavajo skozi.

Otrokom dali pomirjevala
Nihče izmed mladih nogometašev nima izkušenj s potapljanjem, zato so strokovnjaki opozarjali, da bi jih lahko zgrabila panika. Danski potapljač Ivan Karadžić je za danski radio razkril, da so v nedeljo rešeni četverici pred nevarnim odhodom iz jame zato dali močna pomirjevala. "Niso bili popolnoma omamljeni, a tudi odzivali se niso več čisto prav," je povedal Karadžić, ki je kot prostovoljec sodeloval pri reševanju, navaja DPA.

Nekdanji mornariški potapljač umrl med reševanjem
Da je reševanje izjemno nevarno, dokazuje smrt nekdanjega mornariškega potapljača Samana Gunana, ki se je javil, da bi pomagal pri reševanju. Saman je umrl v petek med dostavljanjem kisikove jeklenke otrokom. Skupina dečkov, starih od 11 do 16 let, in njihov 25-letni trener so odšli v jamo 23. junija. Močan dež je nato poplavil jamo in jim onemogočil prost izstop iz nje.

Na varnem 8 tajskih dečkov, v jami še štirje in trener
Iz jame rešili že petega dečka