Februarja se je Iranu ponesrečila izstrelitev civilnega satelita, zdaj pa jim je uspelo v vesolje ponesti prvi vojaški satelit. Posnetek je iz 9. februarja, ko so poskušali z
Februarja se je Iranu ponesrečila izstrelitev civilnega satelita, zdaj pa jim je uspelo v vesolje ponesti prvi vojaški satelit. Posnetek je iz 9. februarja, ko so poskušali z "Zafarjem". Foto: AP

"Prvi satelit Islamske republike Iran je islamska revolucionarna garda uspešno izstrelila v orbito," so sporočili na spletni strani IRCG-ja Sepahnews.

Satelit so izstrelili iz puščave Markazi, Zemljo bo obkrožal na 425 kilometrih višine. V orbito pa ga je ponesla dvostopenjska raketa Nour. Marzaki je obsežna puščavska planota v osrednjem Iranu. "Izstrelitev poemni velik uspeh in nov razvoj na področju vesolja za islamski Iran," so dodali v gardinem mediju.

Izstrelitev je uspela po več kot dveh mesecih od neuspele izstrelitve drugega satelita, ki pa po navedbah Irana ni bil vojaški. 9. februarja so Iranci poskušali izstreliti raketo Zafar (zmaga) v čast 41. obletnice začetka islamske revolucije, ki je na oblast pripeljala zdajšnji teokratski sistem mul.

Washington Teheranu očita, da je iranski satelitski program le krinka za razvoj raket, Iran pa vztraja, da so te dejavnosti miroljubne in v skladu z resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov.

Na robu vojne z ZDA
V zadnjem letu dni so bili Iran in Združene države Amerike dvakrat na robu odprtega vojnega spopada. Ko so ZDA v zračnem napadu v začetku novega leta ubile generalmajorja Kasema Soleimanija, poveljnika sil Kuds – vseh enot in operacij islamske garde v tujini, je vojna visela v zraku. Iran je odgovoril z raketiranjem ameriških oporišč v Iraku, a pri tem je prišlo do tragedije. Protizračna obramba Teherana je pomotoma sestrelila ukrajinsko potniško letalo, pri čemer je odgovornost padla ravno na islamsko revolucionarno gardo.

Iran hudo prizadet zaradi pandemije
Iran je v zadnjih tednih močno prizadejal tudi izbruh pandemije novega koronavirusa, pri čemer imajo zaradi gospodarskih sankcij ZDA precej omejene možnosti za nabavo nujne medicinske pomoči. Od prvega primera 19. februarja so v Iranu odkrili več kot 85 tisoč okužb in 5300 smrtnih primerov s covidom-19. A tujina na podlagi satelitskih posnetkov in obveščevalnih informacij dvomi o resničnosti iranskih uradnih številk.

Trump in Pompeo zagrozila Iranu
Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo zagrozil Iranu, da bodo ZDA uničile vse patruljne čolne, ki v Perzijskem zalivu nadlegujejo njihove ladje, državni sekretar Mike Pompeo pa je iransko izstrelitev prvega satelita označil za teroristično dejanje in zatrdil, da bo moral Iran za to plačati.