Vladimir Putin in Kim Džong Un. Foto: Reuters
Vladimir Putin in Kim Džong Un. Foto: Reuters

"Danes podpisan sporazum o strateškem partnerstvu med drugim vključuje vzajemno pomoč v primeru agresije na eno od podpisnic," je med obiskom v Pjongjangu pojasnil Putin. Sporazum je označil za prelomni dokument, ki bo odnose med državama dvignil na novo raven, in dodal, da ne izključuje vojaško-tehničnega sodelovanja s Severno Korejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kim je medtem poudaril, da je namen sporazuma zaščititi in braniti temeljne interese narodov obeh držav. Prepričan je, da se bo z njim pospešilo oblikovanje multipolarnega sveta, je ob sklicevanju na ruske medije poročala srbska tiskovna agencija Tanjug. Prav tako je dejal, da bo sporazum prispeval k ohranjanju miru in stabilnosti v azijsko-pacifiški regiji.

Ruskega kolega je označil za najboljšega prijatelja Severne Koreje in ponovil, da Pjongjang popolnoma podpira rusko vlado glede vojne v Ukrajini.

Rusija po Putinovih besedah ceni podporo Severne Koreje ruskim politikam, vključno s politiko do Ukrajine. "Zelo cenimo vašo sistematično in stalno podporo ruski politiki, tudi glede ukrajinskega vprašanja," je dejal.

Putin in Kim med vožnjo po Pjongjangu. Foto: EPA
Putin in Kim med vožnjo po Pjongjangu. Foto: EPA

Putin je tudi opozoril, da Moskva in Pjongjang ne bosta dopuščala izsiljevanja Zahoda z uvajanjem sankcij. "Še naprej se bomo borili proti praksi uvajanja sankcij kot instrumenta, ki se ga je Zahod navadil uporabljati za ohranjanje svoje hegemonije v politiki, gospodarstvu in na drugih področjih," je dodal.

Prav tako je izjavil, da bi bilo treba znova preučiti sankcije, ki jih Združeni narodi izvajajo proti Severni Koreji.

Rusija in Severna Koreja sta namreč zgodovinski zaveznici, proti obema pa je mednarodna skupnost uvedla sankcije – proti Moskvi zaradi vojne v Ukrajini, proti Pjongjangu zaradi jedrskega programa.

Rusija je tudi marca v Varnostnem svetu ZN-a vložila veto na predlog resolucije za podaljšanje mandata panelu strokovnjakov, ki pomaga nadzirati izvajanje sankcij proti Severni Koreji.

Kim poudaril "obdobje razcveta"

Po besedah Kima so odnosi med Severno Korejo in Rusijo vstopili v novo obdobje. "Odnosi med našima državama vstopajo v novo obdobje razcveta, ki ga ni mogoče primerjati niti z obdobjem korejsko-sovjetskih odnosov v prejšnjem stoletju," je dejal.

Severna Koreja potrebuje denar, gorivo in hrano, poroča BBC, Kim pa želi tudi napredno vojaško tehnologijo za vohunske satelite. Rusija medtem potrebuje zaloge streliva za uporabo v vojni v Ukrajini.

Ruski predsednik je prav tako izjavil, da je Severna Koreja na poletnem taboru Songdowon gostila otroke ruskih vojakov, ki so bili ubiti med invazijo v Ukrajini. Poudaril je še, da državi krepita sodelovanje na področju turizma. "Za poletno sezono organiziramo izlete, ki so osredotočeni na počitnice v korejskih obmorskih letoviščih," je dodal.

Lansko srečanje obeh voditeljev v Rusiji je na Zahodu sprožilo zaskrbljenost glede orožarskih poslov med državama. Tako Rusija kot Severna Koreja sicer zanikata navedbe Washingtona in Kijeva, da ruska vojska v Ukrajini uporablja severnokorejsko orožje.

Putina je na letališču pričakal Kim. Foto: Reuters
Putina je na letališču pričakal Kim. Foto: Reuters

Slovesnost za Putina

Za Putina so po njegovem prihodu v Severno Korejo na trgu Kim Il Sunga v Pjongjangu priredili slovesnost dobrodošlice, nato so se začela pogajanja.

BBC poroča, da je Putina med vožnjo po Pjongjangu pozdravljalo več sto tisoč ljudi, tako ob cesti kot s stavb.

Delegaciji obeh držav sta nato začeli pogajanja pod vodstvom Kima in Putina. V pogovorih so med drugim sodelovali ruski zunanji minister Sergej Lavrov in minister za obrambo Andrej Belousov ter severnokorejski premier Kim Tok Hun.

Putinov svetovalec Jurij Ušakov je dejal, da je tokratni obisk pomemben za utrjevanje meddržavnih vezi, hkrati pa "kaže, da se Rusija zavzema za enakopraven dialog in je odprta za sodelovanje z vsemi državami (...) kljub vsem poskusom Zahoda, da bi pritisnil na nas".

Putin je po poročanju ruske tiskovne agencije RIA v uvodu dejal, da se Rusija bojuje proti večdesetletnim "hegemonskim in imperialističnim politikam" ZDA in njihovih zaveznic.

Putin je sosednjo Severno Korejo obiskal drugič. Državo je prvič obiskal pred 24 leti, ko se je srečal s takratnim voditeljem Kim Džong Ilom, očetom Kim Džong Una. Obisk je prelomen tudi zato, ker je ruski predsednik od začetka vojne v Ukrajini redko v tujini, Kim pa v Pjongjangu od pandemije covida 19 še ni gostil svetovnega voditelja.

Putin bo predvidoma danes zapustil Pjongjang, pred vrnitvijo domov pa bo opravil še dvodnevni obisk v Vietnamu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je končal obisk v Severni Koreji