Foto: Reuters
Foto: Reuters

Osem ljudi diplomati in njihovi svojci so do meje potovali z vlakom in avtobusom, preden so se čez rusko mejo približno kilometer ročno poganjali po železniških tirih.

V Severni Koreji vse do danes uradno niso potrdili še nobenega primera okužbe s koronavirusom, a je država kljub temu ustavila večino potniškega prometa.

V zadnjem letu so državo zapustili številni tuji diplomati, zahodna veleposlaništva pa so se zaprla.

Prihod domov. Foto: AP
Prihod domov. Foto: AP

Od začetka lanskega leta vlaki ne smejo vstopati v državo ali je zapuščati. Ustavili so tudi večino mednarodnih potniških poletov, tako da ruskim diplomatom kaj dosti izbire ni preostalo.

Topel sprejem na ruski strani

"Ker so meje zaprte že več kot leto dni, potniški promet pa je ustavljen, je bilo potrebno dolgo in težo potovanje, da so prispeli domov," je na Facebooku zapisalo rusko zunanje ministrstvo.

Fotografije, ki jih je objavilo ministrstvo, prikazuje zimsko oblečene diplomate z otroki in vso prtljago na vagonu. Video prikazuje, kako navdušeno vzklikajo, ko prečkajo mejo z Rusijo.

Glavni "motor" je bil tretji sekretar veleposlaništva Vladislav Sorokin, ki je poganjal vagon čez most nad reko Tumen v Rusijo. To je potekalo po tem, ko je skupina, v kateri je bila tudi Sorokinova triletna hčerka Varja, prepotovala 32 ur z vlakom in dve uri z avtobusom iz Pjongjanga do meje.

Na postaji na ruski strani so jih pozdravili predstavniki ministrstva, nato pa jih z avtobusom prepeljali na letališče v Vladivostoku.

Ruski diplomati bežijo iz Severne Koreje