32-letni novinar Va Lon po izreku sodbe zapušča sodišče v Jangonu. Foto: Reuters
32-letni novinar Va Lon po izreku sodbe zapušča sodišče v Jangonu. Foto: Reuters
Mjanmar
Sorodniki obsojenih so z žalostjo sprejeli obsodilno sodbo. Foto: Reuters
Mjanmarska novinarja za sedem let v zapor

Novinarja agencije Reuters Va Lon (Wa Lone) in Čav So U (Kyaw Soe Oo) sta bila aretirana decembra lani, med raziskovanjem domnevnega poboja desetih Rohingov v vasi Inn Din, v zvezni državi Rakajn. Policija ju je prijela v restavraciji v Jangonu, le nekaj trenutkov za tem, ko jima je neki policijski uradnik predal zaupne dokumente o operaciji varnostnih sil proti Rohingom.

Poznavalci menijo, da je šlo pri predaji aktov za past, s katero so oba novinarja želeli ujeti in odvrniti od nadaljnjega raziskovanja nasilja nad Rohingi.

Lone: Ni me strah
"Ni me strah. Ničesar nisem storil narobe. Verjamem v pravico, demokracijo in svobodo,"
je po izreku sodbe dejal 32-letni Lon, ki je pred mesecem dni dobil prvega otroka. Svoje družine ni videl od decembra lani.

Zagovorniki svobode govora in medijev, Združeni narodi, Evropska unija in številne države, med drugimi ZDA, Kanada in Avstralija, so že pozvali k oprostitvi obeh novinarjev. "Danes je žalosten dan za Mjanmar, novinarja in za medije po svetu," je v izjavi za javnost zapisal urednik Reutersa Stephen J. Adler.

Ogorčenje zaradi obsodbe
Humanitarni koordinator ZN-a v Mjanmaru Knut Ostby je dejal, da so mjanmarske oblasti ves čas opozarjali na to, da morajo zagotoviti svobodo izražanja. Oblasti je pozval, naj novinarja izpustijo. Ameriški veleposlanik v Mjanmaru Scott Marciel je dejal, da bo današnja obsodba spodkopala zaupanje ljudi v pravosodni sistem. "Izjemno razočaranje" je izrazila tudi tiskovna predstavnica britanske premierke Therese May, ki je pozvala k takojšnji izpustitvi novinarjev. "Francija ponavlja poziv za njuno osvoboditev in spoštovanje njunih osnovnih pravic ter tudi za dostop svobodnih medijev v pokrajino Rakajn," pa so sporočili z zunanjega ministrstva v Parizu in ob tem dodali, da obsodba novinarjev predstavlja velik udarec svobodi medijev in vladavini prava.

Uradni zastopnik mjanmarske vlade Zav Htaj sodbe ni želel komentirati, ampak je le sporočil, da so mjanmarska sodišča neodvisna in da se bo proces nadaljeval v skladu z zakonom.

Iz države zbežalo 700.000 Rohingov
Zaradi operacij mjanmarskih varnostnih sil je državo v zadnjem letu dni zapustilo okoli 700.000 pripadnikov muslimanske etnične manjšine Rohinga, ki so zbežali v sosednji Bangladeš. Mjanmarske oblasti zanikajo zločine in zatrjujejo, da gre le za povračilne ukrepe proti "muslimanskim skrajnežem".

ZN: Vojska zagrešila množične poboje in posilstva
Preiskovalna komisija ZN-a je prejšnji teden v svojem poročilu zapisala, da je mjanmarska vojska nad Rohingi izvajala množične poboje in skupinska posilstva. Zato je pozvala k sodnemu procesu proti mjanmarskim generalom. Kritična je tudi do mjanmarske voditeljice Aung San Su Či, Nobelove nagrajenke za mir, ki svojega vpliva ne uporabi, da bi preprečila nasilja. Mjanmar je vse ugotovitve komisije zavrnil.

Mjanmarska novinarja za sedem let v zapor