36-letna Kim je najmlajši otrok pokojnega severnokorejskega voditelja Kim Džong Ila in pogosto jo omenjajo kot naslednico Kim Džong Una. Foto: EPA
36-letna Kim je najmlajši otrok pokojnega severnokorejskega voditelja Kim Džong Ila in pogosto jo omenjajo kot naslednico Kim Džong Una. Foto: EPA

Pjongjang je zažugal po nizu severnokorejskih obstreljevanj spornega območja pri otoku Jeonpjong ob meji med državama. V petek je severnokorejska vojska izstrelila več kot 200 topniških izstrelkov in v soboto še več kot 60, izstreljevanje pa je nadaljevala tudi v nedeljo.

"Znova jasno poudarjam, da je varnostna zaklopka sprožilca Korejske ljudske armade že popustila," je dejala sestra Kim Džong Una in ob tem napovedala, da bo severnokorejska vojska sprožila takojšen napad, če bo "sovražnik izvedel celo manjšo provokacijo".

Sestra je zanikala trditve Južne Koreje o sobotnem topniškem obstreljevanju in pojasnila, da Pjongjang ni izstrelil niti enega topniškega izstrelka, ampak je detoniral razstrelivo, ki je simuliralo zvok eksplozij, da bi opazovali reakcijo južnokorejskih sil.

"Rezultat je bil točno tak, kot smo pričakovali. Zvok eksploziva so napačno ocenili kot streljanje, domnevali, da je to provokacija topniškega ognja, in si brez sramu izmislili laž," je dejala. "V prihodnosti bodo celo grmenje na nebu napačno ocenili kot topniški ogenj naše vojske," je še dodala.

Južna Koreja se je na topniško obstreljevanje v petek odzvala z organizacijo vojaških vaj, a novih ne načrtujejo kljub nadaljevanju severnokorejskih provokacij. Izdali so tudi opozorilo za evakuacijo civilistov na dveh otokih.

Seul je v soboto Severno Korejo znova obtožil zaostrovanja napetosti. "Severno Korejo odločno svarimo pred nadaljnjim topniškim ognjem v pomorskem tamponskem pasu," so sporočile južnokorejske oblasti.