Južnokorejski predsednik Yoon Suk Yeol, ki je na državnem obisku v Veliki Britaniji, je danes odobril odločitev o začasni zamrznitvi dela medkorejskega sporazuma, potem ko je o tem po videopovezavi razpravljal s člani sveta za nacionalno varnost in vodjo obveščevalne službe.

Pakt, znan kot celovit vojaški sporazum, sta leta 2018 na vrhu podpisala nekdanji južnokorejski predsednik Mun Dže In in Kim Džong Un, njegov namen pa je bil zmanjšanje napetosti med državama. Kritiki so dogovoru očitali, da je pomenil oslabitev sposobnosti Seula, da nadzoruje delovanje Severne Koreje ob meji, Pjongjang pa je sporazum grobo kršil.

Ukinitev klavzule iz sporazuma bo pomenila, da bo Južna Koreja nadaljevala nadzor iz zraka v bližini meje.

Kim Džong Un iz baze opazuje ognjeno izstrelitev rakete. Foto: Reuters
Kim Džong Un iz baze opazuje ognjeno izstrelitev rakete. Foto: Reuters

Severna Koreja je v torek v orbito poslala svoj prvi vohunski satelit

Severnokorejska agencija KCNA je sporočila, da je bil satelit Malligyong-1 izstreljen z raketo Čollima-1 iz satelitskega izstrelišča Sohae v torek ob 22.42 (1342 GMT) in je v orbito vstopil ob 22.54 (1354 GMT).

Južnokorejska vojska sporočila, da misli, da je torkova raketa nosila izvidniški satelit. S sistemom Aegis opremljeni rušilci iz Južne Koreje, Japonske in ZDA so spremljali izstrelitveno raketo in si izmenjevati informacije. Kot poroča Reuters, je Severna Koreja Japonsko obvestila, da namerava satelit izstreliti enkrat med sredo in decembrom, potem ko je bila dvakrat letos že neuspešna.

Kim se je pozneje v nadzornem centru vesoljske agencije v Pjongjangu seznanil z začetnimi operacijami satelita in si ogledal slike ključnih ameriških objektov nad Guamom. Kot je dejal, je treba izstreliti več izvidniških satelitov v različnih orbitah, da bi njegove oborožene sile dobile "obilo dragocenih informacij o sovražniku v realnem času in še bolj okrepile svojo odzivno držo". Satelit bo svojo uradno izvidniško misijo začel 1. decembra, je še zapisala KCNA.

Južna Koreja in Japonska, ki sta prvi poročali o izstrelitvi, nista mogli takoj preveriti, ali je bil satelit v orbiti. Pentagon je sporočil, da ameriška vojska še vedno ugotavlja, ali je bila izstrelitev uspešna.

Tiskovna predstavnica ameriškega sveta za državno varnost Adrienne Watson je torkovo izstrelitev satelita označila za "predrzno kršitev številnih resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov". Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je pozval Severno Korejo, naj v celoti upošteva resolucije ZN-a.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zunanje ministrstvo Kitajske, najbližje zaveznice Pjongjanga, je vse strani pozvalo, naj zagotovijo mir in stabilnost na Korejskem polotoku. Tiskovni predstavnik je sporočil, da je treba v celoti spoštovati resolucije, ki prepovedujejo

Torkova izstrelitev je bila prva, odkar se je Kim Džong Un septembra srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v sodobnem ruskem vesoljskem centru, kjer je ruski predsednik obljubil pomoč Pjongjangu pri izdelavi satelitov.

Južnokorejski uradniki so dejali, da je bila pri torkovi izstrelitvi najverjetneje vključena tehnična pomoč iz Moskve v okviru okrepljenega sodelovanja, v sklopu katerega Severna Koreja v Rusijo pošilja na milijone topniških izstrelkov. Nekateri strokovnjaki za rakete pa menijo, da je bilo še prezgodaj, da bi bila ruska tehnična pomoč v celoti vključena v satelit ali raketo in da Moskva ne bi delila tako občutljive in zaščitene tehnologije. "To posvetovanje morda ni pomenilo poglobljenega sodelovanja pri načrtovanju, ampak je bilo verjetno usmerjeno na določene zahtevne vidike pri načrtovanju severnokorejske zasnove," je dejal Hong Min, strokovnjak za severnokorejsko orožje na Korejskem inštitutu za nacionalno združitev.

Slavje Kim Džong Una z rojaki ob uspešni izstrelitvi satelita. Foto: Reuters
Slavje Kim Džong Una z rojaki ob uspešni izstrelitvi satelita. Foto: Reuters

Rusija in Severna Koreja zanikata, da bi sklepali orožne posle, vendar javno obljubljata poglobljeno sodelovanje.

Medtem se je danes v južnokorejskem pristanišču zasidrala ameriška jedrska podmornica USS Santa Fe, in sicer dan po prihodu letalonosilke Carl Vinson. Ob obisku letalonosilke je južnokorejski obrambni minister Shin Won-sik dejal, da želijo s skupnimi pomorskimi vajami z ZDA in Japonsko pokazati "trdno voljo" za odgovor na morebitne provokacije Pjongjanga, so sporočili iz njegovega urada.