Aretacija Do Kwona. Foto: Reuters
Aretacija Do Kwona. Foto: Reuters

Kwon se sicer tudi v ZDA sooča z več obtožbami, vključno z goljufijami z vrednostnimi papirji, blagom in žično goljufijo.

Črnogorske oblasti so 31-letnega Kwona skupaj s še enim južnokorejskim državljanom aretirale na letališču v Podgorici, ko sta se s ponarejenimi dokumenti iz Kostarike želela vkrcati na polet za Dubaj, je v četrtek sporočilo črnogorsko notranje ministrstvo in dodalo, da so kriptopodjetnika prijeli na podlagi južnokorejskega naloga.

"Kwon Do-hyung in Han Chang-joon sta bila pridržana (...) zaradi kaznivega dejanja ponarejanja dokumentov," je navedlo ministrstvo. Iz Podgorice so sporočili tudi, da so proti državljanoma Južne Koreje podali kazensko ovadbo.

Pri pregledu njune prtljage so našli tudi potne listine iz Belgije, ki so bile prav tako ponarejene, in Južne Koreje. Policija jima je zasegla tri prenosne računalnike in pet mobilnih telefonov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Južnokorejske oblasti so nalog za aretacijo Kwona izdale septembra lani, in sicer zaradi kaznivega dejanja "hudodelskega združevanja". Konec leta so trdile, da se skriva v Srbiji.

"Južnokorejsko tožilstvo bo sprejelo ukrepe za vrnitev Kwona Do-hyunga v domovino. Ukvarjamo se s postopkom," je po prijetju kriptopodjetnika sporočila tiskovna predstavnica tožilstva v Seulu.

Južna Koreja je članica večstranske evropske konvencije o izročitvi, ki olajšuje izročitev med državami članicami, njena podpisnica pa je tudi Črna gora, je v izjavi sporočilo južnokorejsko ministrstvo za pravosodje.

Izbrisanih več deset milijard evrov

Kwon je soustanovitelj in izvršni direktor družbe s področja kriptovalut Terraform Labs, po propadu katere so ga skupaj s še petimi drugimi ljudmi maja 2022 v domovini obtožili goljufije in implozije digitalnih valut.

Podjetje s sedežem v Singapurju je stalo za kriptokovancema terraUSD in luna. Oba kovanca sta v maju v nekaj dneh izgubila velik del svoje vrednosti, s čimer sta s trga kriptovalut izbrisala več deset milijard evrov vrednosti. Številni vlagatelji so zaradi tega izgubili življenjske prihranke.

Kmalu po prijetju so Kwona tudi v ZDA obtožili v osmih točkah obtožnice, vključno z goljufijami z vrednostnimi papirji, blagom, žično goljufijo oziroma finančno goljufijo, ki vključuje uporabo telekomunikacij ali informacijske tehnologije. Točke obtožnice so izrekli na podlagi tožbe, ki jo je pred mesecem dni vložila ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo, navaja AFP.

Črnogorska policija na letališču v Podgorici prijela Do Kwona