Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po prvem šoku nad tragedijo se je začelo pojavljati vse več vprašanj, kako je mogoče, da je množica stisnila in do smrti poteptala več kot 150 ljudi. Pojavlja se čedalje več očitkov, da se pristojni organi, policija in gasilci niso zadostno pripravili na dogodek.

Sorodna novica Dve tretjini žrtev so mlade ženske. Vse več vprašanj, kako je mogoče, da se je zgodila tragedija.

Načelnik seulske policije Yoon Hee-keun je v izjavi dejal, da je odziv policije "razočaral" in da glede sobotne katastrofe čuti "brezmejno odgovornost za javno varnost". Ob tem je napovedal temeljito preiskavo, je poročal BBC.

Yoon je pojasnil, da so v soboto, preden se je zgodila tragedija v četrti Itaewon, prejeli številne klice, a je bil odziv policije nezadosten. Kot kažejo podatki, je bil prvi klic za nujno pomoč ob 18.34 po lokalnem času, v naslednjih treh urah in pol je bilo takih klicev še 10. Do tragedije je prišlo okoli 22.20. Yoon je napovedal hitro in natančno preiskavo, ali so se policisti primerno odzvali na klice.

Tudi južnokorejski premier Han Duck-soo je danes dejal, da je pomanjkanje "institucionalno podprtih" ukrepov za nadzor množice eden od razlogov za soboto tragedijo.

Na letošnjo zabavo pred nočjo čarovnic je policija v Itaewon napotila 137 policistov, v primerjavi z med 37 in 90 policisti v letih od 2017 do 2019. Večina jih je sicer bila razporejena za zatiranje nezakonitih dejavnosti in upravljanje prometa.

Oblasti so takoj po tragediji opozarjale, da je šlo za nesrečo, za katero odgovornosti se ne da pripisati določenemu dejavniku, tudi zato, ker ni bilo glavnega organizatorja dogodka.

Toda predsednik države Yoon Suk-yeol je danes jasno opomnil, da je nesreča razkrila nujnost nadzorovanja množice in pomanjkanje preiskave le-tega. "Namesto da bi se ukvarjali s tem, ali ima dogodek organizatorja ali ne, je ključna varnost ljudi in pripraviti moramo temeljite ukrepe," je dejal in predlagal uporabo brezpilotnih letalnikov in drugih digitalnih zmogljivosti za obvladovanje množic v prihodnosti."

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Srce parajoče zgodbe

Seulski pogrebni zavodi so polni trupel mladih. Njihovi starši in prijatelji ne morejo verjeti, da se je zabava sprevrgla v tako tragedijo. V eni od pogrebnih vežic leži 28-letni James Sim, v sosednji je njegov prijatelj Yoon, od Jamesovega dekleta se poslavljajo v vežici na drugem koncu mesta. V soboto se je na zabavo odpravilo pet prijateljev, domov sta se živa vrnila le dva. "Vedno je bil organizator, res je užival, ko so s prijatelji hodili ven," je za BBC dejala Jamesova mama. Prvi znak, da je nekaj narobe, je bil, ko ga zjutraj nista našla v njegovi sobi. Začela sta klicariti njegove prijatelje, naj ga pokličejo. Odgovorila je policija.

Dva prijatelja sta se uspela rešiti tako, da sta splezala na ograjo na robu uličice. Jamesu, njegovemu dekletu in Yoonu ni uspelo. Kot je povedala Jamesova mama, je njen sin zelo rad telovadil, veliko časa je preživel v telovadnici. Ne razume, kako je možno, da se, ker je bil fizično močan, ni uspel rešiti. Namesto na poroko, ki jo je družina že počasi pričakovala, bodo zdaj odšli na pogreb.

Jamesovi starši ne krivijo nikogar. "Najinega sina so porinili in in je umrl. Bila je nesreča. Ne razmišljava o tem, kdo je odgovoren. Sploh ne moreva razmišljati. Vse, kar lahko počneva, je, da jočeva."