Koreji vzpostavljata vse tesnejše vezi. Kmalu se bosta spet sestala voditelja obeh držav. Foto: EPA
Koreji vzpostavljata vse tesnejše vezi. Kmalu se bosta spet sestala voditelja obeh držav. Foto: EPA
Kim Džong Un, Donald Trump
Junija je bilo srečanje Kim Džong Una in Donalda Trumpa, a pogajanja med Severno Korejo in ZDA so zastala. Foto: EPA

Urad je odprt na industrijskem območju Kaesong tik za močno militarizirano mejo. "Obe strani sta zdaj zmožni narediti velik korak proti miru, blaginji in združitvi Korejskega polotoka s hitro in odkrito razpravo o temah, ki izhajajo iz medkorejskih odnosov," je dejal vodja severnokorejske delegacije Ri Son Gwon.

Državi sta pred tem komunicirali po telefaksu in posebnih telefonskih linijah, ki so bile pogosto prekinjene, ko so se odnosi med državama poslabšali, poroča Reuters.

Južnokorejski minister za združevanje Cho Myoung-gyon je dejal, da bodo zdaj lahko "neposredno razpravljali o zadevah 24 ur, 365 dni".

V uradu bo delalo do 20 ljudi na vsaki strani. Južni Korejci bodo na drugem, Severni Korejci pa na četrtem nadstropju štirinadstropne stavbe. Ekipi bodo vodili uslužbenci na ravni namestnikov ministrov, ki bodo imeli tedenske sestanke, je sporočilo južnokorejsko ministrstvo za združitev.

V industrijskem parku Kaesong, kjer je urad, so imela okoli deset let južnokorejska podjetja obrate, kjer so delali severnokorejski delavci. Kaesong je postal simbol medkorejskega sodelovanja, a so ga februarja 2016 zaradi večje napetosti med državama po severnokorejskem četrtem jedrskem preizkusu zaprli.

Bo urad pomagal tudi pogajanjem z ZDA?
Seul je sicer želel odpreti urad že avgusta, a je prišlo do zamika zaradi zastoja v pogovorih o jedrski razorožitvi Severne Koreje z ZDA po zgodovinskem srečanju ameriškega predsednika Donalda Trumpa in Kim Džong Una junija v Singapurju. V Seulu upajo, da bo urad pomagal tudi pri pogajanjih med Pjongjangom in Washingtonom.

Naslednji teden se bosta v Pjongjangu spet sestala voditelja obeh držav, južnokorejski Mun Dže In in severnokorejski Kim Džong Un, že tretjič letos.