Severnokorejski voditelj Kim pozdravlja študente in mlade delavce. Foto: Reuters
Severnokorejski voditelj Kim pozdravlja študente in mlade delavce. Foto: Reuters

"Naša vojska je ob 14.07 (6.07 po srednjeevropskem času) zaznala balistično raketo kratkega dosega, verjetno SLBM, ki je bila izstreljena iz morja pred krajem Sinpo," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz generalštaba južnokorejske vojske.

V Južni Koreji ocenjujejo, da gre tudi za jasno sporočilo novemu predsedniku Yoon Suk-yeolu, ki napoveduje ostrejši pristop do severne sosede. Prisegel bo v torek.

To je bila petnajsta izstrelitev severnokorejske rakete letos. Preizkusi so sicer v nasprotju z resolucijami Združenih narodov, a do novih obsodb ne pride, ker jih ne podpirata Kitajska in Rusija.

Severna Koreja je balistično raketo preizkusila tudi v sredo, natanko teden dni po veliki vojaški paradi, na kateri je vrhovni vodja Kim Džong Un napovedal razvoj jedrskih sil "z največjo možno hitrostjo".

ZDA so v petek ocenile, da Severna Koreja pripravlja poligon za jedrsko testiranje Punggye-ri. Predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Jalina Porter je dejala, da bi lahko testiranja tam potekala že ta mesec.