Peti dan leta je Severna Koreja izvedla prvi poskus v letu. Zadnjega so Severni Korejci sicer izvedli oktobra lani. Foto: AP
Peti dan leta je Severna Koreja izvedla prvi poskus v letu. Zadnjega so Severni Korejci sicer izvedli oktobra lani. Foto: AP

Po navedbah južnokorejske vojske so Severni Korejci poskus izvedli ob približno 8.10 po krajevnem času iz kraja na vzhodni strani, raketa pa je padla v morje. Japonski obrambni minister je dejal, da je domnevna balistična raketa letela približno 500 kilometrov. "Od lanskega leta Severna Koreja nenehno izstreljuje rakete, kar je obžalovanja vredno," je še dodal minister Fumio Kišida. Predsedniki japonskega obrambnega in zunanjega ministrstva se bodo v petek sestali z ameriškimi kolegi, da bi razpravljali o varnostnih razmerah.

Nova železniška povezava naj bi povezala polotok

Le nekaj ur pozneje je predsednik Mun Dže In v Goesongu blizu meje s Severno Korejo sodeloval na slovesnosti ob začetku gradnje nove železniške povezave, ki jo je označil kot "prelomni korak za mir in regionalno ravnotežje" na Korejskem polotoku. Glede današnjega poskusa je Mun Dže In dejal, da pomeni nov dvig napetosti in da škoduje odnosu med državama, severno sosedo pa je pozval k iskrenim prizadevanjem za dialog. "Ne smemo obupati nad dialogom, da bi prešli ta položaj," je dejal. "Če obe Koreji delata skupaj in gradita zaupanje, potem bo nekega dne prišlo do miru." Južnokorejskemu predsedniku se bo maja iztekel petletni mandat, zato si močno prizadeva za diplomatski preboj v pogovorih s severno sosedo.

V svojem novoletnem nagovoru severnokorejski voditelj Kim Džong Un ni omenil prizadevanj južne sosede za ponovna pogajanja ali ponudbe ZDA za pogovore, a po mnenju analitikov to ne pomeni, da je zaprl vrata za diplomacijo.

Resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov sicer Pjonjangu prepovedujejo vse poskuse balističnih raket in jedrskih testov, zaradi njih pa je proti S. Koreji tudi uvedel sankcije. Severna Koreja že več tednov izvaja zimske vojaške vaje, navajajo južnokorejski vojaški uradniki in dodajajo, da v sodelovanju z ZDA natančno spremljajo dogajanje.

V poročilu pretekli mesec je ameriški kongresni raziskovalni urad zapisal, da Severna Koreja kljub sankcijam nadaljuje svoj jedrski program.