Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je ta teden sporočil, da je Pjongjang opustil idejo o spravi z Južno Korejo. Foto: Reuters
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je ta teden sporočil, da je Pjongjang opustil idejo o spravi z Južno Korejo. Foto: Reuters

Kot je sporočil Pjongjang, so preizkus podvodnega jedrskega drona, imenovanega haeil-5-23 izvedli v morju ob vzhodni obali Severne Koreje.

Že lani spomladi je Severna Koreja poročala o testiranju domnevnih podvodnih jedrskih dronov – različici orožja haeil, ki v korejščini pomeni cunami –, in zatrdila, da lahko sprožijo "radioaktiven cunami".

Sistem naj bi bil namenjen izvajanju prikritih napadov v tujih vodah, uničevanju pomorskih vojaških skupin in glavnih pristanišč z ustvarjanjem radioaktivnega vala s pomočjo podvodne eksplozije.

Glede na navedbe analitikov, ki jih navaja francoska tiskovna agencija AFP, je težko oceniti zmožnosti tega sistema, naj pa bi bil še v razvojni fazi in naj zato še ne bi predstavljal bistvene grožnje.

Severnokorejsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so ZDA, Južna Koreja in Japonska "podivjale" z vojaškimi vajami, ki bodo po njihovem mnenju imele "resne posledice.

V začetku tedna so ZDA, Južna Koreja in Japonska v vodah južno od otoka Džedžu izvedle skupne pomorske vaje, ki naj bi bile odgovor na severnokorejsko izstrelitev hipersonične rakete prejšnjo nedeljo. V vajah je sodelovalo devet bojnih ladij, vključno z ameriško letalonosilko USS Carl Vinson.

V zadnjih mesecih so se izrazito poslabšali odnosi med Severno in Južno Korejo. Obe državi sta prenehali izvajati pomembne sporazume o zmanjšanju napetosti, okrepili varnost ob meji in tam izvajali vojaške vaje. Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je Južno Korejo prejšnji teden označil za glavno sovražnico.