Air Koryo. Foto: Reuters
Air Koryo. Foto: Reuters

Ni jasno, kdo je bil na letalu, a zahodne potovalne agencije, ki delujejo v Severni Koreji, pravijo, da se zdi, da je šlo za poseben polet za vrnitev Severnih Korejcev, ki so obtičali na Kitajskem zaradi več let zaprte meje.

Ena od politično in gospodarsko najbolj osamljenih držav je zdaj v obdobju počasnega odpiranja. V zadnjem letu se počasi povečuje tovorni železniški in ladijski promet, šele zdaj pa začenja država dopuščati mednarodni potniški promet.

Prejšnji mesec sta kitajska in ruska vladna delegacija odleteli v Pjongjang, prejšnji teden pa so avtobusi s severnokorejskimi športniki prečkali mejo s Kitajsko na poti na turnir v tekvondoju v Kazahstanu.

Air Koryo naj bi imel za petek predvidene polete v Vladivostok. V tem primeru bodo to prvi poleti iz Severne Koreje v Rusijo po pandemiji. Tudi ti poleti naj bi bili namenjeni vrnitvi Severnih Korejcev v domovino.

Pred pandemijo naj bi Rusija in Kitajska vsaka gostili skoraj 20.000 Severnih Korejcev. Po koncu leta 2019 so resolucije Varnostnega sveta ZN-a zahtevale, da vse države izženejo severnokorejske delavce, a so številni vseeno ostali na Kitajskem, v Rusiji in drugih državah.

Številne države so zaprle svoja veleposlaništva v Pjongjangu, ker niso mogla rotirati osebja ali dobavljati zalog v času pandemije.

Severna Koreja je od začetka pandemije na meji zgradila stotine kilometrov novih ali nadgrajenih ograj, zidov in nadzornih stolpov, kar oblastem omogoča okrepljen nadzor nad vstopom informacij in dobrin v državo.