Prizori iz Pjongjanga. Foto: Reuters
Prizori iz Pjongjanga. Foto: Reuters

Kljub uvedbi strogega sistema karanten se bolezen v državi med necepljenim prebivalstvom širi. "V petek je imelo vročino več kot 174.440 ljudi, 81.430 jih je okrevalo, 21 pa umrlo," je sporočila severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Severna Koreja je v četrtek potrdila, da so v prestolnici zaznali pojav zelo kužne različice koronavirusa omikron, zaradi česar je voditelj Kim Džong Un odredil zaprtje države. To je bilo prvič, da so v državi potrdili pojav novega koronavirusa.

Strokovnjaki opozarjajo, da se bo Severna Koreja zaradi slabega zdravstvenega sistema ter ob pomanjkanju opreme in zdravil težko spopadala z epidemijo.

Kim je napovedal, da bodo pri ukrepanju sledili Kitajski, ki še vedno vztraja pri politiki ničelne tolerance do covida-19 ter množičnem zapiranju mest, vključno z največjimi. Po njegovih besedah je širjenje covida-19 zelo pretreslo državo.

"Širjenje škodljive epidemije je največji pretres, ki je prizadel našo državo od ustanovitve," je dejal Kim na izredni seji vlade. "A če ne izgubimo osredotočenosti pri izvajanju epidemijske politike in ohranimo trdno organizacijsko moč in nadzor, ki temeljijo na enotnosti stranke in ljudstva ter okrepimo naš boj proti epidemiji, lahko krizo več kot premagamo," je še dodal.

Okuženi študentje na prvomajski proslavi

Pjongjang ni poročal o možnem viru izbruha, toda spletna stran s sedežem v Seulu, ki poroča prek virov iz Severne Koreje, je poročala, da so bili nekateri študenti univerze v Pjongjangu pozitivni po udeležbi na slovesnosti 1. maja, ki se jo je udeležil tudi Kim.

Študenti naj bi imeli sorodnike, ki trgujejo s Kitajsko in so morda širili virus, ko so pozneje obiskali svoja domača mesta zunaj Pjongjanga, je poročal spletni portal Daily NK.

Meja med Severno Korejo in Kitajsko je bila za trgovino ponovno odprta na začetku tega leta, a je Kitajska zaradi novega izbruha okužb aprila znova prekinila trgovanje med Dandongom na kitajski strani in Sinuijujem na severnokorejski strani.