Predvajanje novice o izstrelitvi v južnokorejski prestolnici Seul. Foto: Reuters
Predvajanje novice o izstrelitvi v južnokorejski prestolnici Seul. Foto: Reuters

"Severnokorejska izstrelitev balistične rakete je dejanje hude provokacije, ki ogroža mir in varnost Korejskega polotoka in mednarodne skupnosti," je sporočil poveljnik generalštaba Južne Koreje.

Japonska obalna straža je opozorila ladje na območju, japonski obrambni minister Jasukazu Hamada pa je nato sporočil, da je raketa padla v morje zunaj japonske izključne gospodarske cone.

"Če vključimo izstrelitve manevrirnih raket, je to devetnajsta izstrelitev, kar je tempo brez primere," je opozoril Hamada. Resolucije Združenih narodov Severni Koreji prepovedujejo izstrelitve balističnih raket, ki lahko nosijo eno ali več jedrskih glav.

"Ukrep Severne Koreje predstavlja grožnjo miru in varnosti naše države, regije in mednarodne skupnosti. Početi to, ko poteka invazija v Ukrajini, je neodpustljivo," je dejal in dodal, da je Japonska protestirala prek severnokorejskega veleposlaništva v Pekingu.

Izstrelitev pred vojaškimi vajami

Do zadnje izstrelitve je prišlo le dva dni po prihodu ameriške letalonosilke USS Ronald Reagan v južnokorejsko pristanišče Busan, kjer bo z južnokorejsko mornarico sodelovala na skupnih vojaških vajah. V Južni Koreji ta teden pričakujejo tudi ameriško podpredsednico Kamalo Harris.

V Južni Koreji ocenjujejo, da se severna soseda pripravlja tudi na novo izstrelitev balistične rakete iz podmornice.