Foto: Reuters
Foto: Reuters

Satelitski posnetki južnokorejskih oblasti kažejo, da je Severna Koreja leta 2022 pridelala 180.000 ton hrane manj kot leta 2021, poroča BBC.

Južnokorejsko ministrstvo za združitev je zaradi pomanjkanja hrane na severu ZN-ov Svetovni program za hrano (WFP) prosilo za pomoč.

Junija je WFP izrazil zaskrbljenost, da bi lahko ekstremne vremenske razmere, kot so suša in poplave, zmanjšale količino tako zimskih kot spomladanskih pridelkov. Severnokorejski državni mediji so konec lanskega leta poročali, da se država spopada z "drugo najhujšo" sušo v zgodovini.

Kot je bilo napovedano, so se cene hrane letos zaradi slabe letine povišale. V začetku letošnjega leta je cena koruze narasla za 20 odstotkov, saj je povpraševanje po njej naraslo. Koruza velja za manj zaželeno osnovno živilo od riža, ki se prav tako draži.

Severna Koreja naj bi bila ena najrevnejših držav na svetu, a dejansko stanje ni jasno zaradi nepreglednosti njenega gospodarstva. Država je tudi strogo omejila čezmejno trgovanje in promet po januarju 2020. Šlo naj bi za pretiran odziv na pandemijo covida-19.

Država se spoprijema tudi s precejšnjim upadom humanitarne pomoči mednarodne skupnosti. ZN-ov Urad za koordinacijo humanitarnih zadev je sporočil, da je lani Severna Koreja od mednarodnih organizacij in agencij prejela 2,3 milijona dolarjev, medtem ko jih je v letu 2021 14 milijonov.

Nekateri humanitarni delavci opozarjajo, da so razlog za to tudi mednarodne sankcije, ki se stopnjujejo zaradi severnokorejskega vojaškega delovanja.

Strokovnjaki so zaskrbljeni, da se bodo razmere na terenu še slabšale in vodile v lakoto, ki bi bila tako uničujoča kot tista v devetdesetih letih. Takrat naj bi umrlo od 600.000 do milijon ljudi.

Severna Koreja medtem nadaljuje razvoj svojega vojaškega programa. Lani so izstrelili rekordno število balističnih raket, več kot 70, vključno z medcelinskimi balističnimi raketami, ki lahko dosežejo celinsko ozemlje ZDA.