V zadnjem času so se odnosi med Severno Korejo in Malezijo začeli izboljševati. Foto: Reuters
V zadnjem času so se odnosi med Severno Korejo in Malezijo začeli izboljševati. Foto: Reuters

Severnokorejsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je prekinitev diplomatskih stikov odziv na malezijsko izročitev severnokorejskega državljana ZDA v tem tednu, kar je Pjongjang označil kot "neopravičljiv zločin", storjen zaradi "slepe ubogljivosti" ob pritisku ZDA.

Malezija je bila v preteklosti ena redkih zaveznic jedrsko oborožene države, a so se odnosi skalili, ko je bil polbrat severnokorejskega voditelja Kim Džong Nam umorjen z živčnim strupom, ko je čakal na polet iz Kuala Lumpurja.

V zadnjem času so se odnosi med Severno Korejo in Malezijo začeli izboljševati. Malezija je napovedala tudi ponovno odprtje svojega veleposlaništva v Pjongjangu, v dvostranskih odnosih pa je sledil nov preobrat.

Veleposlaništvo Severne Koreje v Kuala Lumpurju. Foto: EPA
Veleposlaništvo Severne Koreje v Kuala Lumpurju. Foto: EPA

Dobava prepovedanih predmetov

Severnokorejsko zunanje ministrstvo je po poročanju tamkajšnje državne tiskovne agencije KCNA napovedalo "popolno prekinitev diplomatskih odnosov z Malezijo". Ob tem so zatrdili, da je izročeni državljan sodeloval v "zakonitih" trgovinskih dejavnostih v Singapurju.

Malezijsko vrhovno sodišče je 9. marca zavrnilo pritožbo severnokorejskega državljana Mun Čol Mjonga na odločitev o izročitvi ZDA, kjer ga obtožujejo pranja denarja. Sam zanika obtožbe, da je bil na čelu kriminalne skupine, ki je kršila sankcije z dobavo prepovedanih predmetov Severni Koreji, in da je pral denar prek podrejenih podjetij.

Obtožbe o pranju denarja

Mun, star okoli 50 let, se sooča s štirimi obtožbami za pranje denarja in dvema za zaroto za pranje denarja. Obtožbe se nanašajo predvsem na njegovo delo v Singapurju.

Iz Singapurja so v preteklosti v Severno Korejo pošiljali luksuzne predmete, kot so alkoholne pijače in ure. Tovrsten uvoz je prepovedan v okviru mednarodnih sankcij, ki so jih sprejeli zaradi severnokorejskega jedrskega programa.