Razkuževanje v Pjongjangu. Foto: EPA
Razkuževanje v Pjongjangu. Foto: EPA

Časopis vladajoče stranke Rodong Simnun ljudem, ki niso huje bolni, med drugim priporoča ingver in čaj iz bršljana. Topli napitki lahko lajšajo simptome covida-19, kot sta boleče grlo ali kašelj, niso pa zdravilo proti virusu.

Državni medij je nedavno predstavil par, ki je priporočil grgranje slane vode zjutraj in ponoči, poroča BBC. Državna tiskovna agencija je poročala, da so v Pjongjang poslali tisoč ton soli, namenjene za antiseptično raztopino.

Nekatere študije kažejo, da grgranje in izpiranje nosu s slano vodo pomaga proti virusom, ki povzročajo prehlad, ni pa zadostnih dokazov, da to pomaga zavirati širjenje covida-19.

Ustna voda lahko uniči virus v laboratoriju, je pokazala ena raziskava, ni pa prepričljivih dokazov, da pomaga tudi pri ljudeh.

Ko virus, ki povzroča covid-19, pride v telo, se razmnožuje in širi globlje v telesu, česar pa z grgranjem ne dosežemo, poroča BBC.

Državna televizija je bolnikom priporočila protibolečinska zdravila, kot je ibuprofen, pa tudi antibiotike. Zdravila, kot je ibuprofen, lahko znižajo temperaturo in olajšajo simptome, kot sta glavobol in boleče grlo, ne uničijo pa virusa ali ne preprečijo širjenja.

Antibiotiki so namenjeni za bakterijske okužbe, ne viruse. Nekatere laboratorijske raziskave kažejo, da lahko nekateri antibiotiki upočasnijo širjenje nekaterih virusov, tudi tega, ki povzroča covid-19, a teh preizkusov niso ponovili na ljudeh.

Zdravstveni sistem v Severni Koreji je brezplačen in zagotavlja osnovne storitve v vaseh ter specializirano oskrbo v bolnišnicah, praviloma v mestih. A sistemu naj bi primanjkovalo osebja, zdravil in opreme, še posebej zunaj Pjongjanga. Državni mediji poročajo, da država povečuje proizvodnjo zdravil.

Severna Koreja je lani zavrnila tri milijone odmerkov kitajskega cepiva proti covidu-19, zavrnila pa naj bi tudi druge ponudbe v okviru programa Covax, namenjenega oskrbi revnejših držav s cepivi. Tudi Južna Koreja je severni sosedi ponudila cepiva, osebje in potrebščine, a, kot pravijo v Seulu, odgovora niso prejeli.