Kitajski predsednik Ši Džinping meni, da je združitev Kitajske in Tajvana neizogibna. Foto: Reuters
Kitajski predsednik Ši Džinping meni, da je združitev Kitajske in Tajvana neizogibna. Foto: Reuters

V govoru ob 40. obletnici, odkar sta začeli državi izboljševati medsebojne odnose, je kitajski predsednik Ši Džinping Peking pozval k mirni združitvi ene države, dveh sistemov, ki bi po njegovem mnenju Tajvanu zagotovila varovanje interesov in blaginje.

Kitajska in Tajvan imata od leta 1949 ločeno upravo, vendar tesne poslovne in kulturne vezi. Tajvan do zdaj ni bil pripravljen prepustiti Kitajski, da bi prevzela upravljanje otoka. Peking pa ima Tajvan na drugi strani za svojo pokrajino in se zavzema za združitev.

Še v sredo je predsednica Tajvana, ki ima svojo vlado in je de facto samostojen, Caj Jingven (Tsai Ing-wen) dejala, da otok ne bo nikoli sprejel združitve s kitajsko pod pogoji, ki jim jih vsiljuje Peking. "Tajvan ne bo nikoli sprejel sistema ena država, dva sistema, čemur nasprotujejo tudi prebivalci."

Ši: Združitev je neizogibna

Združitev Kitajske in Tajvana?

Kitajski predsednik Ši nasprotno trdi, da je združitev Tajvana s Kitajsko neodvrnljiva nujnost, in posvaril je, da je Peking pripravljen tudi na uporabo sile, če bo treba. Tajvan pa da mora sprejeti dejstvo, da bi mu "samostojnost povzročila veliko katastrofo".

"Želimo ustvariti širok prostor za mirno združitev, vendar ne bomo pustili prostora za kakršne koli separatistične dejavnosti," je še dejal kitajski predsednik.

Tajvan poziva k dialogu

Tsai Ing Wen je izrazila željo po dialogu, pri čemer morajo politična pogajanja med vladama potekati ob nadzoru in z vedenjem ljudstva. Se pa Tajvan po njenih besedah ni pripravljen odreči svoji suverenosti ali sklepati kompromisov glede avtonomije.

Načrt ena država, dva sistema Tajvanu namreč zagotavlja le omejeno avtonomijo. Kitajska je takšen sistem leta 1997 uveljavila v Hongkongu. Vendar tamkajšnji demokratični aktivisti opozarjajo, da se Peking vedno bolj vmešava v zadeve Hongkonga ter da omejuje svobodo tiska in izražanja.