Državi sta sklenili več sporazumov, tudi sporazum o skupnem milijardo dolarjev vrednem industrijskem investicijskem skladu. Foto: Reuters
Državi sta sklenili več sporazumov, tudi sporazum o skupnem milijardo dolarjev vrednem industrijskem investicijskem skladu. Foto: Reuters
Vladimir Putin, Ši Džinping
Kitajski predsednik je ruskega označil za svojega najboljšega prijatelja. Foto: Reuters

"Ob naraščajočih nestabilnosti in negotovosti bosta strani še naprej razvijali sodelovanje na področju strateške varnosti in krepili intenziven dialog med zunanjima ministrstvoma in dvostransko koordinacijo na mednarodnem prizorišču," piše v izjavi, ki sta jo podpisala predsednika.

Ši je dejal, da sta "ne glede na nihanja v mednarodnih razmerah Rusija in Kitajska razvoj odnosov med državama vedno imeli za prioriteto". Po njegovih besedah sta državi vedno "odločno podpirali interese druga druge", razvijali trgovinske odnose in proaktivno sodelovali v mednarodnih odnosih.

Ob tem sta se zavzela za "multipolaren svet in demokratizacijo mednarodnih odnosov". Po Šijevih besedah bosta njuni državi podpirali tudi politično razreševanje konfliktov.

Putin je pozneje dejal, da sta imela "plodne pogovore". Odnose med državama je označil za prijateljske in sosedske, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izrazil je prepričanje, da bo trgovinska menjava med državama letos presegla 100 milijard dolarjev. Lani je znašala 90 milijard.

Med obiskom sta državi sklenili več sporazumov, tudi sporazum o skupnem milijardo dolarjev vrednem industrijskem investicijskem skladu.

Putinov "izjemen prispevek k socialistični modernizaciji"
Ši je v Veliki palači ljudstva Putinu kot prvemu podelil tudi red prijateljstva, ki je namenjen tistim tujim državljanom, ki so "izjemno prispevali k socialistični modernizaciji Kitajske". Ši je Putina označil za "dobrega in starega prijatelja kitajskega ljudstva" ter za njegovega "najboljšega in najintimnejšega prijatelja", poroča Reuters.

Predsednika obeh držav se bosta v soboto in nedeljo udeležila vrha Šanghajske skupine v kitajskem mestu Čingdao. Vrh skupine, v kateri je več azijskih držav, bo potekal v času, ko so voditelji skupine najrazvitejših držav sveta (G7) zbrani v Kanadi.