Foto: EPA
Foto: EPA

To je po poročanju Guardiana šele drugi obisk Šija v zahodni kitajski pokrajini, odkar se je pod njegovim predsednikovanjem pred desetletjem začelo zatiranje tamkajšnje ujgurske in turške muslimanske manjšine.

Po poročanju kitajskih medijev je Ši v soboto prispel v pokrajinsko prestolnico Urumči, kjer ga je lokalno vodstvo seznanilo z delovnim poročilom, sam pa je nagovoril vladne uradnike in predstavnike pokrajinske komunistične partije. V govoru jih je pozval, naj še koreniteje promovirajo sinifikacijo islama in učinkovit nadzor nad nezakonitimi verskimi dejavnostmi.

Kitajski predsednik je poudaril, da mora biti "družbena stabilnost" vedno na prvem mestu, saj zagotavlja razvoj. Po njegovih besedah pokrajina "ni več oddaljeno območje", ampak osrednje središče kitajske pobude Pas in cesta, zato bi se morala še bolj odpreti domačemu in tujemu turizmu.

Lokalnim uradnikom je naročil, da morajo "okrepiti pozitivno publiciteto in pokazati novo vzdušje Sinkianga odprtosti in samozavesti, ob tem pa zavračati vse oblike lažnega javnega mnenja in negativnega ali škodljivega govora". "V procesu modernizacije v kitajskem slogu bomo zgradili čudovit Sinkiang, ki bo enoten in harmoničen, bogat in uspešen," je zatrdil.

Peking zavrača obtožbe o genocidu

Šijevo kampanjo zatiranja muslimanske manjšine v Sinkiangu so nekatere države, predvsem na Zahodu, organizacije za človekove pravice in mednarodne organizacije označile za genocid.

Kitajske oblasti so v pokrajini priprle že najmanj milijon ljudi in jih poslale v centre za pridržanje in prevzgojo, poleg tega pa uvedle množičen nadzor prebivalstva skupaj s sistematičnim zatiranjem verskega in kulturnega izražanja.

Po mnenju nekaterih raziskovalnih skupin so verski in kulturni kraji uničeni ali večinoma zaprti za verske opazovalce. Združeni narodi so lani našli verodostojne dokaze o mučenju in drugih zlorabah človekovih pravic Ujgurov, medtem ko organizacija Human Rights Watch trdi, da so bili storjeni zločini proti človeštvu.

Ši in drugi visoki predstavniki kitajskih oblasti zanikajo obtožbe o zatiranju in genocidu, ki jih označujejo kot del zarote Zahoda proti Kitajski. Kot zatrjujejo v Pekingu, v Sinkiangu izvajajo politiko proti ekstremizmu in programe za boj proti revščini.