Ši je v govoru pohvalil ukrepe v boju proti korupciji in se zavzel za močno vodstvo. Foto: Reuters
Ši je v govoru pohvalil ukrepe v boju proti korupciji in se zavzel za močno vodstvo. Foto: Reuters
V Pekingu so praznovali 40. obletnico gospodarskih reform. Foto: Reuters
40 let od začetka reform na Kitajskem

Ši je imel govor na konferenci v Pekingu, na kateri so proslavili 40. obletnico politike reform in odpiranja, s katero so na Kitajskem postopoma uvedli tržno gospodarstvo, pri čemer so ohranili enopartijsko vladavino. Politiko reform in odpiranja je decembra 1978 uvedel takratni kitajski voditelj Deng Šjaoping. Veliki reformator je Kitajsko odprl za tuje naložbe in državo rešil hude revščine, ki je bila posledica politike Mao Cetunga.

"Tovariš Deng je poudaril, da revščina ni socializem," je dejal Ši, ki je reforme in odpiranje označil za "glavno značilnost in najpomembnejše ukrepe sodobne Kitajske".

Medtem ko se Kitajska vse bolj zapleta v trgovinsko vojno z ZDA, ki jo kitajsko gospodarstvo že občuti, je Ši obljubil nadaljnje odpiranje države. "Izvedli smo zgodovinski prehod iz zaprte in polzaprte države v državo, ki sprejema odpiranje," je dejal Ši. Ob tem je opozoril, da ne bo nihče narekoval kitajskemu narodu, kaj lahko dela in česa ne.

Kritiki sicer očitajo Šiju, da se odmika od Dengove dediščine, saj krepi vlogo komunistične partije v gospodarstvu in podpira neučinkovita podjetja v državni lasti.

Trgovinska vojna s Kitajsko
ZDA obtožujejo Kitajsko nepoštenih trgovinskih praks, kot so neenaki pogoji za tuja in domača podjetja, prisilni prenos tehnologije in kraja intelektualne lastnine. Zato so uvedle carine na kitajsko blago v vrednosti 250 milijard dolarjev, na kar je Peking odgovoril s carinami na 110 milijard dolarjev uvoza iz ZDA.

Carine so že upočasnile kitajsko gospodarstvo, po pričakovanjih pa bodo vplivale tudi na svetovno gospodarsko rast. Ši in ameriški predsednik Donald Trump sta se ta mesec dogovorila za 90-dnevno premirje v trgovinski vojni, v tem času pa naj bi njuni pogajalci dosegli trajnejši dogovor.

Ši v govoru v Veliki palači ljudstva trgovinske vojne ni neposredno omenil, prav tako ni napovedal nobenih novih ukrepov, je pa nanizal gospodarske uspehe svoje države v preteklih štirih desetletjih.

Kitajska je pred 40 leti prispevala le 1,8 odstotka v svetovni BDP, danes ta delež znaša 15,2 odstotka. "V le nekaj desetletjih smo končali proces industrializacije, za katerega so razvite države potrebovale več stoletij," je poudaril.

40 let od začetka reform na Kitajskem