Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot kažejo posnetki televizije CCTV, je Ši ob izstopu iz letala pozdravljal množico ljudi, ki je bila oblečena v tradicionalna oblačila in mahala s kitajskimi zastavami. Čeprav je v Tibet prispel že v sredo, o tem do danes niso poročali.

Kitajski predsednik je obisk nadaljeval pri mostu čez reko Njang, kjer so mu predstavili, kako varujejo tamkajšnje okolje. Obiskal je še muzej za urbanizem v mestu Njingči ter se seznanil z razvojnimi načrti in gradnjo urbanih parkov. V četrtek pa se je z vlakom odpeljal v Lhaso.

Nevladna organizacija Mednarodna kampanja za Tibet je sporočila, da so prebivalci Lhase v četrtek poročali o nenavadnih aktivnostih glede nadzorovanja gibanja, številne ceste so bile zaprte, varnostne oblasti pa so preverjale aktivnosti posameznikov.

Zadnji kitajski predsednik v Tibetu Džjang Zemin

Ši je pred tem že dvakrat obiskal Tibet; enkrat leta 1998 v vlogi vodje partije v provinci Fudžjan in drugič leta 2011 v vlogi podpredsednika. Zadnji kitajski predsednik, ki je obiskal to regijo, je bil leta 1990 Džjang Zemin.

Status Tibeta se stoletja spreminja med samostojnostjo in nadzorom s strani Kitajske. Ta trdi, da ga je leta 1951 svobodno osvobodila, številni Tibetanci v izgnanstvu pa očitajo Pekingu represijo in da skušajo izkoreniniti njihovo kulturo.

Leta 2008 so na območju izbruhnili nemiri, med drugim tudi zaradi pospešenega kitajskega razvoja. Tibet je sicer zaradi kitajskih investicij gospodarsko gledano ena najhitreje rastočih regij.