Ruski predsednik Vladimir Putin in kitajski predsednik Ši Džinping na slavnostni prireditvi ob 75. obletnici kitajsko-ruskih odnosov v Pekingu. Foto: Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin in kitajski predsednik Ši Džinping na slavnostni prireditvi ob 75. obletnici kitajsko-ruskih odnosov v Pekingu. Foto: Reuters

Putin je prispel na dvodnevni obisk Kitajske, kjer se bo s svojim najmočnejšim mednarodnim političnim zaveznikom pogovarjal o gospodarskem sodelovanju, trgovini in energetiki, pa tudi o geopolitičnih vprašanjih glede Ukrajine in Azije.

"Današnji odnos med Kitajsko in Rusijo je težko prislužen in obe strani ga morata ceniti ter negovati," je Ši dejal Putinu med sprejemom v Veliki palači ljudstva v Pekingu. "Kitajska je pripravljena skupaj doseči razvoj in pomladitev naših držav ter sodelovati pri podpiranju poštenosti in pravičnosti v svetu," je še dejal kitajski gostitelj.

Kitajska je pripravljena sodelovati z Rusijo pri podpori poštenosti in pravičnosti v svetu, so po srečanju Šija in Putina sporočili s pekinškega zunanjega ministrstva. Tudi Putin meni, da odnosi med Kitajsko in Rusijo stabilizirajo mednarodni prostor. Ob tem je izrazil hvaležnost Kitajski za njene mirovne pobude v Ukrajini, poročanje ruskih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Današnji odnosi med Kitajsko in Rusijo so plod trdega dela, zato jih morata obe strani ceniti in negovati, je na srečanju dejal Ši. Tudi Putin ni skrival prijateljskih čustev. "Odnosi med Rusijo in Kitajsko niso oportunistični in niso usmerjeni proti nikomur," je dejal.

Voditelja sta se dotaknila tudi vprašanja Ukrajine. Kot je dejal Ši, sta se obe strani strinjali, da je "politična rešitev ukrajinske krize pravilna usmeritev".

Kitajska in Rusija sta februarja 2022 razglasili partnerstvo "brez omejitev", ko je Putin obiskal Peking le nekaj dni, preden je sprožil vojaško agresijo na Ukrajino in sprožil najbolj smrtonosno kopensko vojno v Evropi po drugi svetovni vojni.

Zahodne države so zaradi vojne v Ukrajini uvedle ostre sankcije proti Rusiji, ki na Kitajsko gleda kot na ključno gospodarsko rešilno bilko. Kitajska ima medtem koristi predvsem od poceni uvoza energije in dostopa do ruskih naravnih virov.

Putin si je izbral Kitajsko za svoje prvo potovanje v tujino, odkar je pred kratkim prisegel za šestletni mandat, s katerim se bo obdržal na oblasti vsaj do leta 2030, s čimer pošilja svetu sporočilo o svojih prednostnih nalogah in moči njegovega osebnega odnosa s Šijem.

Namen Putinovega obiska je potrditi tesne odnose med Rusijo in Kitajsko. Foto: Reuters
Namen Putinovega obiska je potrditi tesne odnose med Rusijo in Kitajsko. Foto: Reuters

"Kitajska razume krizo v Ukrajini"

V pogovoru za kitajsko tiskovno agencijo Šinhua pred odhodom v Peking se je Putin zahvalil Šiju za pomoč pri izgradnji "strateškega partnerstva" z Rusijo, ki temelji na nacionalnih interesih in globokem medsebojnem zaupanju. "Izjemno visoka raven strateškega partnerstva med našima državama je bila tista, ki je bila odločilna za mojo izbiro Kitajske kot prve države, ki jo bom obiskal po prevzemu predsedniške funkcije," je poudaril.

"Poskušali bomo vzpostaviti tesnejše sodelovanje na področjih industrije in visoke tehnologije, vesolja in miroljubne jedrske energije, umetne inteligence, obnovljivih virov energije in drugih inovativnih sektorjev," je še opisal teme pogovorov med obiskom Kitajske.

Putin se je pred obiskom dotaknil tudi vojne v Ukrajini, kjer je "pozdravil pristop Kitajske k reševanju krize". "Peking se dobro zaveda njenih temeljnih vzrokov in svetovnega geopolitičnega pomena," je povedal ruski predsednik.

Putin in Ši se bosta skupaj udeležila praznovanja ob 75. obletnici sovjetskega priznanja Ljudske republike Kitajske. Poleg Pekinga bo ruski predsednik obiskal še mesto Harbin na severovzhodu države, ki ima zgodovinske vezi z Rusijo, tam pa so tudi odprli veliko nakupovalno središče, kjer bo svoje izdelke prodajalo 80 ruskih proizvajalcev.

Poudarjanje prijateljstva na srečanju med Šijem in Putinom