Delavec čisti plažo na otoku Sandosa na jugu Singapurja. Foto: Reuters
Delavec čisti plažo na otoku Sandosa na jugu Singapurja. Foto: Reuters

V petek je ladja za poglabljanje dna, ki je plula pod nizozemsko zastavo, trčila v singapurski tanker, zasidran v ožini, je poročal BBC. Oblasti so sporočile, da je plovni bager zaradi izgube moči motorja zapeljal v singapursko plovilo in prebil njegov rezervoar za gorivo.

Vsaj polovica rezervoarja, okoli 400 ton, se je izlila, velike količine nafte pa je odplaknilo na obalo.

"Zaradi trčenja je počil eden od tovornih rezervoarjev ladje Marine Honour, v morje pa se je izlilo gorivo z nizko vsebnostjo žvepla," so v skupni izjavi zapisale singapurske agencije za pomorstvo in okolje.

Plavanje in druge dejavnosti na vodi so za zdaj na otoku Sandosa ob južni obali Singapurja prepovedani, več plaž v državi pa so zaprli. Prve raziskave so sicer pokazale, da večje okoljske škode ni bilo.

Singapurska vlada je sporočila, da se je za pomoč pri čiščenju prijavilo približno 1500 prostovoljcev, vendar večino dela opravljajo pogodbeni delavci.

Vlada je sporočila, da je v bližini plaž ter na javnih vodnih poteh namestila zabojnike za absorbiranje nafte v dolžini okoli 1,5 kilometra. Čiščenje razlitja vključuje tudi pršenje kemikalij, s katerimi skušajo "razbiti nafto na površini v kapljice in tako pospešiti biološko razgradnjo," so zapisale oblasti.

Naftni madež so zaznali tudi v vodah okoli zaščitenega morskega parka Sestrska otoka, ki je zaprt za javnost zaradi zaščite koralnih grebenov in morskega življenja.