Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pravosodni minister K. Šanmugam je sporočil, da je odprava zakona iz časov britanske nadvlade, ki je predvideval do dve leti zaporne kazni, pravilna poteza, saj da "ni javnih skrbi, ki bi upravičevale označevanje konsenzualnega spolnega odnosa med moškima za zločin".

Parlament je hkrati z ustavnim amandmajem utrdil tradicionalno definicijo družine. V singapurski zakonodaji je tako še dodatno utrjeno načelo, da je poroka lahko sklenjena zgolj med moškim in žensko.

S tem je parlament tudi bistveno omejil možnosti pripadnikov spolnih manjšin za uveljavljanje njihovih pravic na sodiščih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Singapur je bogato mednarodno finančno središče, med prebivalstvom pa so še naprej močno prisotna izrazito konservativna prepričanja.

Minister Šanmugam je pojasnil, da je bilo ustavni amandma treba sprejeti, saj da bi morebitna sodna odločitev o enakopravnosti zvez ogrozila vladne politike, ki temeljijo na obstoječi ureditvi.

Minister za družino in socialne zadeve Masagos Zulkifli, čigar pisarna je vložila ustavni amandma v parlamentarno razpravo, je sporočil, da je tradicionalna definicija družine temelj družbe.

Istospolna usmerjenost je prepovedana v 69 državah po svetu, v 11 državah pa je za kršilce zagrožena tudi smrtna kazen, ugotavlja poročilo mednarodnega lezbičnega, gejevskega, biseksualnega, trans- in interspolnega združenja ILGA iz leta 2020.